Caută
Close this search box.

Ministrul Culturii a încercat să cenzureze Internetul şi să-l subordoneze CNA

ministrul culturii

Ministerul Culturii, condus de liberalul Bogdan Gheorghiu, a pus în dezbatere publică pe 29 aprilie un proiect de lege revoltător. Acesta include și platformele de partajare video online în rândul serviciilor ce ar urma să fie controlate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Practic, proiectul ar fi dus la prima reglementare a Internetului în România, dând CNA posibilitatea să șteargă conținut online. PSD a avut o inițiativă identică în urmă cu zece ani.

În 2010, Olguța Vasilescu a inițiat un proiect de lege care prevedea ca domeniul internetului să fie controlat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), dar a retras proiectul la fel ca acum în urma scandalului declanșat.

Proiectul ministrului culturii a fost sesizat în premieră de publicația Profit.ro. La doar o zi distanță, Ministerul Culturii a anunțat că a scos proiectul din dezbatere publică.

Ministerul Culturii, condus de ministrul Bogdan Gheorghiu, fostul șef al OTV Suceava, a invocat o presupusă nevoie de armonizare cu legislația europeană. E vorba despre ”necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind serviciile mass-media audiovizuale”.

Proiectul Ministerului Culturii includea explicit platformele video în definiția serviciilor audiovizuale:
– serviciu de platformă de partajare a materialelor video – serviciul al cărui scop principal sau al unei secţiuni disociabile a acestuia ori o funcţionalitate esenţială a acestuia constă în furnizarea către publicul larg de programe sau de materiale video generate de utilizatori, sau a ambelor categorii, în scop informativ, de divertisment sau educativ, pentru care furnizorul platformei de partajare a materialelor video nu are responsabilitate editorială, prin reţele de comunicaţii electronice, a căror organizare este stabilită de către furnizorul platformei de partajare a materialelor video, inclusiv prin mijloace automate sau algoritmi, în special prin afişare, marcare şi secvenţionare;”

Mai mult, proiectul ar fi introdus obligația ca platformele video online să primească licență de funcționare de la CNA:

– să elibereze licenţe audiovizuale, autorizații privind notificarea serviciilor media audiovizuale la cerere și a platformelor de partajare a materialelor video, avize de retransmisie și autorizaţii de retransmisie”

Proiectul prevedea pentru platformele video online obligații similare cu cele aplicabile televiziunilor în privința reclamelor ori a conținutului nepotrivit pentru minori. În cazul nerespectării obligațiilor, CNA ar fi avut dreptul să ceară interzicerea accesului la respectiva platformă online:

(1) În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. 425 și 426 și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului, Consiliul poate solicita:
a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut;
b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video;
c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video.

Practic, aceasta a fost prima tentativă de reglementare a conținutului online din România. Reglementarea conținutului online o chestiune extrem de delicată la nivel global.

La o zi după postarea proiectului în dezbatere publică, Ministerul Culturii a anunțat printr-un comunicat retragerea documentului, susținând că ”proiectul nu a parcurs proceduri de avizare la nivel guvernamental și nu a fost supus dezbaterii la nivelul Guvernului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri