Caută
Close this search box.

Normele de protecţie a datelor au fost folosite la cenzura presei

cenzura presei

La doi ani de la lansarea lor, s-a constatat că normele UE de protecție a datelor sunt abuzate pentru a li se pune botniță jurnaliștilor din Ungaria, România și Slovacia, conform unei cercetări recente, scrie EUobserver, citată de Rador.

Iar în Polonia au fost vizate ONG-uri, după ce unul dintre ele a oferit posibilitatea de căutare în baza de date publice a registrului judiciar național.

Cunoscute drept Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), normele UE au fost lăudate pentru protecția dreptului la intimitate, dar și pentru promisiunea lor de a impune amenzi usturătoare pentru violarea lor de către marile companii tehnologice și alții.

Însă unele autorități naționale s-au folosit de ele și pentru a intimida și cenzura presa. Printre acestea se numără șefa autorității de protecție a datelor din Slovacia, Soňa Pőtheová.

În decembrie ea a amenințat cu o amendă de 10 milioane de euro o publicație de investigații cehă (Investigace.cz) în cazul în care nu și-ar fi dezvăluit sursele anonime.

„Pőtheová a abuzat clar de puterea ei și a hărțuit jurnaliști”, a declarat într-un e-mail Beata Balogova, redactor șef al celui mai mare ziar independent din Slovacia, Sme.

Investigace.cz a obținut o filmare cu Marian Kočner, suspectat a fi creierul din spatele asasinării jurnalistului Ján Kuciak. Filmarea îl arată pe Kočner instalând o cameră în biroul fostului procuror general al Slovaciei, Dobroslav Trnka.

Pőtheová a fost somată în aprilie să demisioneze de parlamentul slovac, în urma acestei afaceri.

Însă Balogova afirmă că Pőtheová nici n-ar fi trebuit să primească funcția de la bun început, având în vedere că anterior lucrase împreună cu Kočner.

„Cazul Pőtheová arată cum anteriorul guvern a subestimat masiv chestiunea protecției datelor și potențialul ei de abuz”, a declarat Balogova.

Mai mulți politicieni din Slovacia au atacat și ziarul Sme, pretinzând că le-a fost violat propriul drept la protecția datelor personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri