Caută
Close this search box.

Până luni, puteți primi doar amenzi între 500 și 1500 de lei, în baza unei legi de acum 29 de ani (surse MAI)

Deși în Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență nu sunt prevăzute amenzi până luni, când urmează să intre în vigoare legea privind starea de alertă, polițiștii pot amenda cetățenii și în aceste zile, în baza unei alte legi, precizează surse din MAI, pentru Newsweek.

Astfel, polițiștii pot da amenzi în baza prevederilor Legii 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Acestă lege, la articolul 29, prevede sancțiuni pentru „nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamități naturale sau alte pericole publice”, conform surselor din Ministerul de Interne.

Amenzile prevăzute în lege pentru „nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamități naturale sau alte pericole publice” sunt între 500 și 1.500 de lei.

„În aceste zile, polițiștii sunt în teren și li s-a spus cetățenilor să facă un brief, care sunt prevederile, după intrarea în vigoare a stării de alertă. Aceștia desfășoară acțiuni de îndrumare și sprijin. În Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nu există sancțiuni pe aceste fapte (dacă o persoană nu poartă masca în spațiile publice închise, dacă circulă în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, n.r.), însă se pot aplica amenzi în baza Legii 61”, au explicat surse din MAI, pentru Newsweek România.

Dacă, de exemplu, o persoană intră într-un magazin fără mască, poate fi amendată în baza Legii 61, au răspuns aceste surse la întrebarea Newsweek România.

Ei bine, abia începând de luni, intră în vigoare Legea stării de alertă, care prevede amenzi între 500 și 15.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri