Caută
Close this search box.

Parlamentul European discută din nou situația democrației din Ungaria

parlamentul european

Europarlamentarii vor discuta din nou, miercuri, despre situația democrației din Ungaria, în cadrul ședinției plenare care se va desfășura în perioada 13 – 16 Mai la Bruxelles. Dezbaterea are loc la o săptămână după ce Freedom House a degradat Ungaria, precizând într-un raport că țara nu mai este o democrație.

Potrivit raportului Freedom House, Ungaria este acum un regim hibrid, care și-a pierdut statutul de democrație semi-consolidată, în condițiile în care premierul Viktor Orban continuă asaltul la instituțiile democratice ale statului.

Parlamentul European va dezbate măsurile de urgență privind COVID-19 din Ungaria și despre impactul acestora asupra democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, informează un comunicat de presă al PE.

Situația democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, în special în ceea ce privește puterile sporite acordate recent guvernului în contextul măsurilor legate de pandemie, vor fi discutate miercuri seara cu Consiliul și vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová.

În rezoluția sa din 17 aprilie, Parlamentul a subliniat că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale […], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic.”

Deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”, afirmă rezoluția.

Deputații au solicitat Comisiei să utilizeze pe deplin toate instrumentele și sancțiunile UE disponibile, inclusiv de natură bugetară, pentru a remedia această încălcare gravă și persistentă, și a îndemnat Consiliul să reintroducă pe agenda sa procedura în curs împotriva Ungariei, în temeiul articolul 7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri