Cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu este convins că Guvernul Orban va reveni în forță după cele trei zile în care nu au amendat pe nimeni din cauza unor gafe legislative. Jurnalistul se așteaptă la un val de amenzi, principalele victime urmând a fi firmele mici și mijlocii.

Jurnalistul a comentat situația iscată în România, unde timp de trei zile statul nu a putut amenda populația pentru că nu a respectat măsurile de izolare. Începând cu marți, 19 mai, va intra în vigoare OUG 68/2020, astfel că amenzile vor curge.

„Legea adoptată de Parlament nu se referă la starea de alertă în general, ci la starea de alertă provocată de coronavirus. Această lege dă dreptul limitării drepturilor omului, a controalelor, obligativităţii purtării măştilor. Guvernul a adoptat azi o hotărâre şi o sumă de măsuri care stau sub semnul politicii de păstrare aproape a tuturor restricţiilor”, a explicat Cristoiu, conform Antena 3.

Cristoiu le reproșează politicienilor români că nu ajută cu adevărat economia țării, fiind nenumărate companii închise în continuare, în special din domeniul HoReCa.

„Hotărârea privind declararea stării de artă şi anexele stau tot sub semnul a ceea ce am putea numi guvernarea carantinei. Avem punctul de vedere al partidului carantinei, întruchipat de Cotroceni. Orban nu face parte din acest partid. Îşi dă seama că e nevoie de o relansare a economiei, a consumului. Sub presiunea Cotroceniului, e posibil ca premierul să păstreze aceste restricţii. Normal ar fi ca Parlamentul să modifice anumite restricţii din Hotărârea Guvernului”, a continuat Cristoiu.

Firmele mici și mijlocii, principala țintă a Guvernului Orban Ion Cristoiu se teme că împotriva românilor va fi declanțat un „jihad al amenzilor”, pentru ca Guvernul Orban să recupereze perioada în care nu au putut da amenzi.

„Au fost trei zile în care nu au fost controale. Guvernul şi sistemul instituţiilor de forţă au făcut dinadins. Poliţia, forţele de ordine au avut mandat să fie îngăduitoare pentru a crea diversiunea că românii nu respectă restricţiile. Astăzi Ludovic Orban a anunţat că se trece la starea de alertă maximă, contrar a ceea ce se întâmplă în restul Europei.

Probabil că va începe un jihad al amenzilor îndreptate împotriva nu atât a cetăţenilor, cât a firmelor. Este un jihad anticonstituţional deoarece are drept scop aducerea la bugetul anemic al statului a unor sume importante din amenzi”, a explicat gazetarul.

Din păcate pentru economia României, cele mai afectate vor fi firmele mici și mijlocii, cele care au suferit oricum în aceste două luni, crede Cristoiu: „Amenzile uriaşe vizează firmele. În viziunea lui Ludovic Orban, acestea pot plăti. Aici se vede marea iresponsabilitate.

Firmele mici şi mijlocii, după ce au fost lovite două luni, vor fi îndoite de amenzi. Am semnale că în Bucureşti toate magazinele sunt împânzite de polţişti care amendează proprietarii, nu clienţii. Avem de-a face cu o vânătoare de amenzi. Normal ar fi să protesteze. Nu cred pentru că s-a creat diversiunea Terasa şi alte diversiuni. Presa miluită a devenit denunţătoare şi a început să ceară amenzi. Guvernul are acum sprijin popular pentru sancţiuni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here