Caută
Close this search box.

Primul premier al Israelului în funcţie judecat pentru corupţie

benjamin netanyahu

Începe procesul în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este inculpat pentru corupție, abuz de încredere şi fraudă. Instranța a amânat procesul mai bine de două luni, din pricina epidemiei de coronavirus.

Este pentru prima dată în istoria Israelului când un premier în exerciţiu capătă calitate de inculpat.

Netanyahu este acuzat de luare de mită, fraudă şi încălcare a încrederii în trei dosare de corupţie, după ce ar fi oferit favoruri politice în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive şi ar fi ajutat oameni de afaceri înstăriţi cu anumite reglementări în schimbul unor cadouri. Mai precis, într-un dintre dosare, Netanyahu este acuzat de favoruri financiare pentru un director general al unei companii de telecomunicaţii, în schimbul unei imagini favorabile din partea unei organizaţii media a grupului, scrie AFP.

Într-o scurtă declaraţie făcută la intrarea în Tribunalul din Ierusalim, unde duminică a început procesul său, Netanyahu a calificat drept „ridicole” acuzaţiile care-i sunt aduse.

„Obiectivul este de a răsturna un prim-ministru puternic din tabăra de dreapta şi astfel de a înlătura dreapta de la putere pentru mulţi ani”, a spus Netanyahu. Susţinându-şi nevinovăţia, politicianul a afirmat că întreaga anchetă a fost fabricată de la bun început.

Netanyahu are 70 de ani și a fost inculpat în noiembrie, anul trecut.

„În 244 de ani de democraţie (de la revoluţia americană, n.r.), nimeni nu a fost acuzat vreodată că a beneficiat de o imagine favorabilă în presă. Şi în cazul meu, reflectarea (media) nu a fost chiar favorabilă. Am cerut ca totul să fie transmis în direct pentru ca publicul să audă totul (în direct) şi nu prin filtrul jurnaliştilor (plătiţi) de către procurorul general”, a comentat el, acuzând o parte a presei israeliene de parţialitate în această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri