Caută
Close this search box.

Propaganda Rusiei în Republica Moldova: „Să dăm foc şi la antenele tv si radio, nu numai 5G”

Propaganda Rusiei

Isteria anti-5G cuprinde şi Republica Moldova, fiind intens alimentată de site-uri de limba rusă şi chiar de Mitropolia Moldovei, care se subordonează Moscovei.

Deşi în Republica Moldova nu există nici o antenă 5G, iar ANRCETI nu a eliberat nici o licenţă pentru aceasta bandă, teoriile conspiraţiei au explodat. Numeroase site-uri de limba rusă lansează informaţii false despre antenele 5G.

„Cele mai multe site-uri de ştiri false care vizează Republica Moldova sunt de limba rusă, iar cei care indexează falsurile în reţelele de socializare sunt, de regulă, şi cei care promovează simbolică URSS. De multe ori falsurile diseminate sunt în acord cu propaganda rusească, alimentează fobii anti-occidentale, fiind preluate şi răspândite concertat”, se arată într-un articol, pe reporter.md.

Teoriile conspiraţiei au ajuns să fie promovate şi de Mitropolia Ortodoxă din Moldova, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei.

Sinodul condus de IPS Vladimir a trimis două scrisori autorităţilor în care au preluat teorii conform cărora vaccinarea este o cale prin care „sistemul antihristic mondialist vrea să introducă în corpurile oamenilor microcipuri pentru a-i putea controla prin intermediul tehnologiei 5G” sau „Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populaţiei prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacţionează la undele transmise de tehnologia 5G şi permit sistemului să îl controleze pe om de la distanţă”, precum şi „că se consideră că tehnologia 5G în combinaţie cu anumite vaccinuri administrate în China şi Italia au şi stat la baza apariţiei acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”.

Mitropolia merge mai departe şi prezintă o informaţie profund eronată cum că „vaccinurile lui Bill Gates” ar fi ucis 500.000 de copii în India, arata Europa Liberă.

„Opinia publică din multe state europene protestează contra obligativităţii vaccinurilor, mai ales a vaccinului contra COVID-19, deoarece le consideră o cale prin care sistemul antihristic mondialist doreşte să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să-i poată controla, prin intermediul tehnologiei 5G. În Parlamentul Italiei a fost formulat de către o deputată în mod oficial cererea de arestare a infractorului internaţional Bill Gates, care este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanităţii, că a provocat prin vaccinuri moartea a 500.000 de copii în India, că susţine ideea de genocid pentru reducerea populaţiei planetei”, afirma reprezentanţii Mitropoliei.

În finalul documentului, sinodul solicita autorităţilor că vaccinarea populaţiei împotriva COVID-19 să se realizeze pe principii benevole şi cu respectarea drepturilor omului.

„​Vaccinarea populaţiei (anti-COVID-19, etc), precum şi orice intervenţie medicală să fie efectuată pe principii benevole, doar cu consimţământul şi informarea corectă a pacientului (inclusiv şi transparentă componentei vaccinului şi a posibilelor efecte adverse), cu respectarea prevederilor Convenţiei pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane în ceea ce priveşte aplicaţiile biologiei şi ale medicinei, de altfel, ratificată de către Republica Moldova.

Asigurarea tuturor drepturilor fundamentale ale oamenilor care ar refuza vaccinarea obligatorie, exceptând eventualele discriminări şi\sau restricţionări.

Asigurarea dreptului omului de a nu i se introduce/implanta orice dispozitiv/cip străin corpului uman, luând în consideraţie informaţia prezentată de către oamenii de ştiinţă despre pericolul acestora, precum şi îngrijorarea întemeiată pe baza Apocalipsei Sfântului Ioan Teologul şi a proorociilor Sfinţilor Părinţi.”

Supăraţi pe măsurile restrictive impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, preoţii din subordinea Mitropoliei Moldovei au ameninţat cu excluderea din „pomenirea şi rugăciunea Bisericii” a premierului Ion Chicu.

„În caz contrar ne asumăm dreptul canonic şi moral de a vă exclude din pomenirea şi rugăciunea Bisericii. Nu luptaţi împotriva Bisericii, căci cel care o apăra este Hristos”, se mai arăta în demersul făcut către autorităţi.

Mesajele se axează exact pe modelul de propagandă „fake news” care îşi are originile în reţelele de dezinformare create de Rusia sau de China care au fost extrem de active în acest an pe fondul pandemiei.

Dacă ar exista o poveste care să însumeze cele mai răspândite dezinformări despre pandemia de Covid-19, lansate din Rusia şi China, atunci aceasta ar suna astfel: coronavirusul ar fi o armă biologică creată de mâna omului, inventată de Vest (SUA, NATO, elitele mondiale, etc), care are ca scop introducerea tiraniei mondiale sau a „hegemoniei SUA”, iar pandemia ar fi falsă.

Aici, arata experţii East Stratcom Task Force, o unitate a Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, care combate dezinformarea propagată de Rusia, logica conspiraţiilor se rupe: deşi toată criză ar fi o farsă, ea ar urma să aibă efecte devastatoare asupra unor simboluri ale autorităţii occidentale – NATO, UE, Schengen se vor prăbuşi.

Teoriile conspiraţiei cel mai des folosite, cu variaţii pe aceeaşi temă, sunt că virusul ar fi o armă biologică a Occidentului şi că pandemia de Covid-19 este falsă, arata o analiză a EuVsDisinfo, site-ul unităţii anti-dezinformare a UE.

Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) este biserica autonomă aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei şi este condusă din 1989 de Mitropolitul Vladimir, pe numele său civil Nicolae Cantarean.

În tot acest timp în Republica Moldova mai există şi Mitropolia Basarabiei aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Romane. Desfiinţată de regimul sovietic în 1944, ea a revenit la 14 septembrie 1992 sub jurisdicţia bisericii din România, fiind condusă de Mitropolitul Petru Paduraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri