Caută
Close this search box.

Raport Freedom House. Ungaria nu mai e democrație, Polonia nu e departe, Balcanii se degradează

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia este pe cale să urmeze același drum, democrațiile din Balcani se erodează din cauza influenței Chinei și Rusiei iar UE nu face nimic pentru a opri toate acestea, se arată în raportul Freedom House Nations in Transit.

În studiu, care acoperă 29 de state din Europa Centrală și din Asia Centrală, autorii descriu ”o degradare democratică uluitoare” și arat că au rămas ”mai puține democrații în regiune decât în orice alt moment de la lansarea raportului anului în 1995”.

Potrivit raportului Freedom House, Ungaria este acum un ”regim hibrid”, care și-a pierdut statutul de ”democrație semi-consolidată” în condițiile în care premierul Viktor Orban continuă asaltul la instituțiile democratice ale statului.

Adoptarea ordonanței de urgență care permite guvernului să conducă prin decrete pe termen nelimitate, apărută după izbucnirea epidemiei de coronavirus, ”a expus și mai mult caracterul nedemocratic al regimului Orban”, mai scriu autorii raportului, care adaugă faptul că ”declinul Ungariei s-a manifestat cel mai precipitat de la monitorizarea evoluției acestei țări”.

Polonia nu este departe, mai arată raportul, care menționează că au avut loc atacuri masive asupra sistemului judiciar de către partidul Lege și Justiție, aflat la putere (PiS).

Iar Bruxellesul are o mare parte din vină.

”Nici Polonia, nici Ungaria nu au fost sancționate pentru degradarea statului de drept, iar partidul de guvernare din Ungaria, FIDESZ, a rămas chiar membru al Partidului Popular European, care formează cel mai mare grup politic din Parlamentul European”, se mai arată în raport, care adaugă că ”președintele Statelor Unite, Donald Trump, a eșuat în apărarea democrațiilor din regiune.”

În replică, secretarul de stat pentru relații internaționale, Zoltán Kovács, a scris pe Twitter că ”Freedom House a fost cunoscută odată drept o organizație bipartisană pentru drepturile omului. Cum finanțările de la Soroș au intrat în declin, au devenit vârful de lance al rețelei lui Soros. Oricine nu este de acord cu viziunea lor liberal, este retrogradat”.

Politico notează că raportul ridică îngrijorări serioase și în privința Balcanilor.

”Anii în care Alexandar Vucic în Serbia și Milo Djukanovic în Muntenegru au condus țările lor cu o mână de fier le-au adus la limită”, se arată în raport. ”Pentru prima dată din 2003 încoace, aceste țări nu mai pot fi caracterizate drept democrații”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri