Caută
Close this search box.

Revolta medicilor în plină molimă: „N-avem măști, n-avem botoși! Cade un doctor, cad 2.500 de pacienți!”

În vreme ce România se pregătește nerăbdătoare de marea dezmorțire din 15 mai, medicii care ne-au apărat și continuă să ne apere de Covid-19, dar și de alte, multe afecțiuni, se zbat neputincioși în linia întâi, expuși zi de zi pericolului infectării fără posibilitatea de a se apăra.

Valeria Herdea, medic aflat de treizeci de ani în slujba medicinei, a luat atitudine și, din calitatea de președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), ne-a comunicat decizia demarării unei campanii menite să sprijine financiar sau logistic activitatea cadrelor medicale în această perioadă tulbure.

Explicațiile dr. Valeria Herdea sunt edificatoare: „Am demarat campania pentru fiecare coleg care lucrează într-un cabinet medical de medicină de familie din țara asta a noastră, medic, asistent medical sau rezident. «Relaxarea» de după 15 mai nu înseamnă finalul pandemiei” – avertizează distinsa doctoră.

Dotări din fonduri proprii
„Medicina de familie – continuă Valeria Herdea – și-a asumat rolul de medicină de prim contact, în afara pandemiei și în pandemie. Am făcut eforturi pentru a ne dota echipa din fonduri proprii. Dar credem că sensibilizarea Societății Civile este esențială: protejând personalul medical, putem asigura în primul rând, protecția pacienților, protejând medicina de familie, putem proteja spitalele”.

Just. Ce trebuie făcut?

„Aveți răbdare. Sunt medic în România de 30 de ani. Sunt medic de familie de 20 de ani. Medicina de familie înseamnă dragoste și respect față de viață. Este normal sa fie asa.
Spitalele se bazează pe medicina de familie. În România, medicina de familie a preluat în 1999, la 1 octombrie, 19.267.595 de persoane, asigurați sau nu, copii sau adulți, acuți sau cronici, gravide sau vârstnici deopotrivă. Toti acești oameni se adresează, în primul rând, medicului lor de familie, spitalul este rezervat cazurilor grave. Este normal sa fie așa”, apreciază dr. Valeria Herdea.

Pică un medic, pică 2.500 de pacienți!
Explicațiile și-au urmat firul logic: „Fără protecția personalului medical, pierdem spitalul și însutim numărul de pacienți. SARS-CoV-2 nu alege, nu are granițe, nu are limite sociale, afectează și personalul medical, nu doar pacienții. Înțelegem că spitalele constituie o prioritate. Medicina de familie a făcut front comun pentru apărarea colegilor din spitale (teledon, redirecționare fonduri). Este normal să fie așa”.

Dar, pentru că era timpul să intervină și un mare „dar”: „Medicina de familie – prima linie de apărare a sistemului medical din orice țară -, preia și se ocupă de asigurarea continuității îngrijirilor medicale (nu toți bolnavii ajung la spital). Prezenta la datorie, alături de pacienți, medicina de familie a fost lăsată să se doteze singură, din fonduri proprii, așa cum este lăsată de 20 de ani – în afara sistemului. Dacă un singur medic de familie cade, 2.500 de oameni rămân fără îngrijiri medicale de prim contact. Nu este o situație normală”, atrage atenția președinta AREPMF.

N-au mănuși, măști, botoși
Mai mult: „11.000 de medici de familie,15.000 asistenți medicali, împreună cu rezidenții de medicină de familie, sunt prezenți în acest moment în lupta împotriva infecției SARS-CoV-2 fără echipamente de protecție minimale: măști, mănuși, combinezoane de protecție, botoși, vizete, biocide sau dezinfectanți, circuite funcționale. Rezultatul se vede. Avem colegi în izolare, avem colegi în spitale și din păcate, colegi de ai noștri, oameni minunați care au căzut deja la datorie. În urma lor au rămas familii. Lor ce le spunem?”

Continuarea este dramatică: „Din totalul pacienților infectați, Spania are 12% personal medical bolnav, Italia are 9% medici bolnavi. România a atins deja 15% personal medical infectat din numărul total de persoane infectate. Încotro ne îndreptăm, Doamne?”

Cum putem să-i ajutăm pentru a ne ajuta
Medicina de familie are nevoie de:
– echipamente de protecție (măști, mănuși, combinezoane, botoși, viziere, șorțuri);
– consumabile (dezinfectanți, biocide);
– aparatură de strictă necesitate (pulsoximetre, lămpi UV, aparate de oxigen) destinate protecției întregului personal al cabinetelor de medicină de familie din întreaga țară și pacienților lor.

„Am fi vrut să demarăm o campanie de fundraising, însă nu se poate. Nu din România”, a încheiat dr Valeria Herdea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri