Caută
Close this search box.

România trimite medici în Statele Unite pentru a ajuta în lupta contra coronavirus

România s-a oferit să trimită în Statele Unite ale Americii o echipa de 15 medici militari și specialiști CBRN (chimic, bacteriologic, radiologic şi nuclear) care să ajute la eforturile împotriva pandemiei de coronavirus. Misiunea care ar urma să dureze circa două săptămâni a fost pe agenda discuției telefonice dintre Ministrul Apărării Nicolae CIucă și secretarul american al Apărării, Mark Esper.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut marți, 12 mai, o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper, anunță MApN.

Sub umbrela Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, au fost analizate opțiunile privind evaluarea relațiilor militare româno-americane din ultimii zece ani, precum și direcțiile de consolidare a acestora, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experți prin care să fie fundamentate domeniile-cheie de colaborare pentru următoarea decadă.

Au fost analizate perspectivele de consolidare a prezenţei forțelor SUA pe teritoriul României și oportunitățile oferite de proiectele demarate de țara noastră pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor facilități militare, transmite MApN.

Cei doi înalți demnitari au evaluat situația de securitate din mediul internațional și din regiunea Mării Negre, în special în contextul evoluției pandemiei SARS-CoV-2.

„În acest context, a fost exprimată aprecierea pentru ajutorul reciproc acordat în eforturile de combatere a pandemiei: acoperirea de către Statele Unite a cheltuielilor pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic, care a transportat, în luna aprilie, echipamente de protecție medicală de la Seul la București, respectiv oferta României de a deplasa în Statele Unite o echipă de 15 medici militari și specialiști CBRN, misiune care urmează a fi executată în curând, după finalizarea preparativelor necesare, pentru o perioadă de 14 zile”, anunță MApN.

Au fost abordate și subiecte actuale de pe agenda NATO, cu accent pe implementarea măsurilor aliate de asigurare a prezenţei pe flancul estic.

În context, ministrul român a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic aliat, evidențiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune. „Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu va asigura, alături de comandamentul de Divizie Multinațională de la București și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, o arhitectură de securitate esențială pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,” a arătat Nicolae-Ionel Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri