Caută
Close this search box.

Secţia Specială este în aer. CSM a respins concursul pentru şefia entităţii

secţia specială

Plenul CSM a respins cu 11 voturi la 8 propunerea de organizare a unui concurs pentru șefia Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și pentru ocuparea unor funcții de procuror de execuție din cadrul secției, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

”Nu este oportun în acest moment”, au precizat sursele, în legătură cu motivul respingerii.

SIIJ este condusă acum de un interimar, procurorul Nicu Marin. Anul trecut, procuroarea Aduna Florea câștigase concursul pentru șefia SIIJ, dar CSM a amânat numirea ei și, până la urmă, Florea s-a retras.

Ieri, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), din care a făcut parte și actualul procuror general, Gabriela Scutea, a solicitat CSM să amâne concursul pentru șefia SIIJ până după decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) privind soarta SIIJ, potrivit unui comunicat al AMASP.

Decizia CJUE privind obligativitatea respectării de către România a recomandărilor MCV referitoare la Justiție și, implicit, desființarea SIIJ, era programată pentru sfârșitul lunii mai – începutul lui iunie 2020, însă din motive de pandemie, termenele s-au decalat și este posibil ca CJUE să se pronunțe pe perioada verii, cel târziu în toamnă.

Procurorul general, Gabriela Scutea, a declarat că dorește desființarea SIIJ, însă – atâta vreme cât Secția specială este prevăzută în legislație – ar trebui să fie operațională.

La rândul lui, guvernul PNL a emis la sfârșitul anului trecut un memorandum în care și-a stabilit poziția în fața CJUE, în sensul că dorește desființarea SIIJ.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat că Guvernul nu poate emite OUG pentru desființarea SIIJ pentru că trebuie să țină cont de rezultatul referndumului din mai 2019 potrivit căruia nu se poate legifera în domeniul justiției prin OUG.

În ianuarie, Predoiu a anunțat că dorește să inițieze un proiect de lege pentru modificarea competențelor SIIJ, însă ulterior, în februarie, după instituirea stării de urgență, în cadrul audierilor din parlament pentru Guvernul Orban 2, ministrul a anunțat amânarea inițierii proiectelor pentru repararea legilor justiției și a Codurilor penale, modificate în guvernarea PSD-Dragnea, până după alegerile parlamentare, fie anticipate sau la termen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri