Caută
Close this search box.

S&P: Mai multe ţări vor avea ratingul revizuit în scădere, ca urmare a efectelor pandemiei

Standar & Poor

Guvernele din întreaga lume se vor confrunta probabil cu mai multe revizuiri în scădere ale ratingurilor, deoarece costul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19) continuă să facă ravagii, a avertizat agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P), transmite Reuters.

De la începutul lunii martie, S&P a revizuit ratingurile a 90 de ţări, peste două treimi din cele pe care le evaluează, şi fie a retrogradat, fie a înrăutăţit perspectiva în aproape jumătate din cazuri.

Acum 25 de ţări au perspective negative, un avertisment că ar putea urma o retrogradare a ratingului, comparativ cu doar şase perspective pozitive şi 104 perspective stabile.

„Credem că sunt posibile mai multe acţiuni negative de rating”, se arată într-un raport al analiştilor S&P, care estimează că deficitul guvernamental mediu în acest an ar putea fi de aproximativ 6,3%.

„Pe termen lung, vedem apariţia unor presiuni negative, chiar pentru unele ratinguri pe care le-am confirmat, dacă vedem că efectele pandemiei devin structurale şi probabil vor avea implicaţii negative pe termen mai lung, care vor face redresarea mai lentă decât ne aşteptam”, se arată în raport.

În decembrie, Standard & Poor’s a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Sursă: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri