Caută
Close this search box.

Statul român rupe acordul cu compania chineză pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

reactor

Statul român începe discuțiile pentru ruperea acordului semnat cu compania China General Nuclear Power (CGN) pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă, potrivit unui anunț al companiei trimis acționarilor, citat de G4Media.ro.

Ruperea acordului, care fusese inițiat de precedentele guverne PSD și criticat de partenerii strategici ai României, este o solicitare oficială primită din partea actionarului majoritar, Ministerul Economiei, și va fi pusă pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare si Extraordinare a Actionarilor SNN din data de 12.06.2020.

În toamna anului 2019, ministrul Justiției de la acel moment, Ana Birchall, a informat-o oficial pe premierul Viorica Dăncilă că China General Nuclear Power (CGN) se afla sub investigație în SUA pentru furt de tehnologie militară, potrivit surselor G4Media.ro. În acel moment, Dăncilă voia ca Nuclearelectrica să semneze contractul final cu China General Nuclear Power.

În luna mai 2019, companiile Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro, ce ar fi urmat să fie finanțată printr-un împrumut din China.

Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri