Caută
Close this search box.

STENOGRAMĂ. Orban: ”CCR ne-a lipsit de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei”

ludovic orban

În ședința de guvern de astăzi s-a aprobat un proiect de lege pentru perioada ce urmează stării de urgență. Iată stenograma discuțiilor purtate în ședința de Guvern
Ludovic Orban: Stimați colegi, am convocat ședința de guvern pentru a dezbate și a adopta un proiect de lege, pe care îl considerăm indispensabil, pentru a putea continua bătălia pentru apărarea sănătății şi vieţii cetăţenilor români.

După cum bine ştiţi, în cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei sesizări, care a fost depusă de Avocatul Poprului, iar în urma deciziei Curţii Constituţionale, practic suntem în situaţia în care această instituţie a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi de a putea avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de COVID-19. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele 3 luni, pentru că, practic, lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă. De ce am ales această soluţie? Pentru că este clar că decizia Curţii Constituţionale ne limitează foarte mult marja de mişcare şi pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm şi să înaintăm aceste proiecte de lege. Vreau să-i mulţumesc domnului ministru al justiţiei, care a coorodonat acest efort de elaborare a proiectului de lege într-un timp foarte scurt, pentru că decizia Curţii Constituţionale a apărut în cursul săptămânii trecute şi ne-a pus în situaţia de a putea pregăti într-un ritm extrem de rapid proiectul de lege şi îl invit pe domnul ministru Predoiu să ne prezinte pe scurt elementele acestui proiect de lege.

Cătălin Predoiu: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Domnule prim-ministru, stimaţi colegi, scopul acestei legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor în contextul pandemiei SARS-CoV2, viaţă şi sănătate care reprezintă valorile fundamentale şi drepturile fundamentale în constelaţia drepturilor recunoscute de Constituţie. Proiectul de lege cuprinde prinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale și din cadrul instituțiilor publice astfel încât sănătatea și viața cetățenilor să fie protejate într-un mod coordonat și coerent, lăsând, totodată, libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat. În ceea ce privește structura proiectului, el are o parte generală, dispoziții generale, care-i definește sfera de aplicare în ceea ce privește măsurile, în ceea ce privește adresabilitatea ca persoane, dar și durata în timp. Este vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. În același timp este un proiect flexibil, care, printr-o normă cadru, lasă la dispoziția autorităților, în viitor, posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii, dacă va fi cazul, dar numai în starea de alertă. Partea substanțială, de mijloc, aş putea să-i spunem, a proiectului, compusă din contribuțiile și propunerile venite de la toate ministerele cu atribuții în acest context, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, în competența fiecărui minister. Sunt în general măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate inclusiv în ziua de vineri pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne și nu reprezintă o notate din acest punct de vedere. În ceea ce privește dispozițiile finale, noi acolo am reglementat faptul că organizarea în concret, în detaliu, a punerii în aplicare a prevederilor din această lege revine fără îndoială și ministerelor, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și altor instituții cu atribuții în acest context, prin acte normative infralegale, dar care sunt doar acte de organizare…

Ludovic Orban: Adică hotărâri ale CNSSU şi ordine comune de ministru privitoare la regulile…
Cătălin Predoiu: Corect, pe baza hotărârilor CNSSU.
Ludovic Orban: Pe baza hotărârilor CNSSU şi eventual alte acte normative subsecvente.
Cătălin Predoiu: Dar strict în cadrul stabilit de către lege şi pe domeniile stabilite de lege, pe drepturile pe care legea le are în vedere. Aș vrea să mulțumesc și eu tuturor colegilor de la celelalte ministere, nu nominalizez niciunul pentru că, practic, toate ministerelor au fost implicate, şi colegilor din staff-ul tehnic pentru acest efort. În acest moment, proiectul, dacă este aprobat de guvern, va merge către Parlament și rămâne în responsabilitatea Parlamentului…
Ludovic Orban: Le vom solicita dezbaterea cât mai rapidă posibil, procedură de urgenţă. Mulţumesc mult, domnule ministru. Domnule ministru Vela, să țineți cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională și în privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă, şi aici trebuie să fim pregătiţi, pentru că termenul de judecare la Curtea Constituţională este miercuri, pe 13, şi aici trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare care este necesară pentru a putea da replica legală constituţională şi faptică astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea CNSSU şi altor entităţi în cadrul stării de alertă.

Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a prezentat, luni, la finalul ședinței de Guvern câteva dintre prevederile cuprinse în proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă care va intra în vigoare începâmd din data de 15 mai. Proiectul a fost adoptat de Executiv și a fost transmis Parlamentului pentru a fi dezbătut și adoptat în regim de urgență. Măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, după data de 15 mai se referă la mai multe domenii de activitate, printre care cel economic, medical sau al transporturilor.

Astfel, în ceea ce privește domeniul economic, începând din data de 15 mai, se va permite organizarea activităților de comercializare a alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tip drive in, room service sau livrare la clienți.

De asemenea, ”se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții: vânzarea produselor electronice și eletcrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu”, a explicat Ionel Dancă.

În ședința de guvern de astăzi s-a aprobat un proiect de lege pentru perioada ce urmează stării de urgență. Iată stenograma discuțiilor purtate în ședința de Guvern
Ludovic Orban: Stimați colegi, am convocat ședința de guvern pentru a dezbate și a adopta un proiect de lege, pe care îl considerăm indispensabil, pentru a putea continua bătălia pentru apărarea sănătății şi vieţii cetăţenilor români. După cum bine ştiţi, în cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei sesizări, care a fost depusă de Avocatul Poprului, iar în urma deciziei Curţii Constituţionale, practic suntem în situaţia în care această instituţie a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspânidirii epidemiei şi de a putea avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de COVID-19. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele 3 luni, pentru că, practic, lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă. De ce am ales această soluţie? Pentru că este clar că decizia Curţii Constituţionale ne limitează foarte mult marja de mişcare şi pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm şi să înaintăm aceste proiecte de lege. Vreau să-i mulţumesc domnului ministru al justiţiei, care a coorodonat acest efort de elaborare a proiectului de lege într-un timp foarte scurt, pentru că decizia Curţii Constituţionale a apărut în cursul săptămânii trecute şi ne-a pus în situaţia de a putea pregăti într-un ritm extrem de rapid proiectul de lege şi îl invit pe domnul ministru Predoiu să ne prezinte pe scurt elementele acestui proiect de lege.

Cătălin Predoiu: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Domnule prim-ministru, stimaţi colegi, scopul acestei legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor în contextul pandemiei SARS-CoV2, viaţă şi sănătate care reprezintă valorile fundamentale şi drepturile fundamentale în constelaţia drepturilor recunoscute de Constituţie. Proiectul de lege cuprinde prinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale și din cadrul instituțiilor publice astfel încât sănătatea și viața cetățenilor să fie protejate într-un mod coordonat și coerent, lăsând, totodată, libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat. În ceea ce privește structura proiectului, el are o parte generală, dispoziții generale, care-i definește sfera de aplicare în ceea ce privește măsurile, în ceea ce privește adresabilitatea ca persoane, dar și durata în timp. Este vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. În același timp este un proiect flexibil, care, printr-o normă cadru, lasă la dispoziția autorităților, în viitor, posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii, dacă va fi cazul, dar numai în starea de alertă. Partea substanțială, de mijloc, aş putea să-i spunem, a proiectului, compusă din contribuțiile și propunerile venite de la toate ministerele cu atribuții în acest context, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, în competența fiecărui minister. Sunt în general măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate inclusiv în ziua de vineri pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne și nu reprezintă o notate din acest punct de vedere. În ceea ce privește dispozițiile finale, noi acolo am reglementat faptul că organizarea în concret, în detaliu, a punerii în aplicare a prevederilor din această lege revine fără îndoială și ministerelor, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și altor instituții cu atribuții în acest context, prin acte normative infralegale, dar care sunt doar acte de organizare…
Ludovic Orban: Adică hotărâri ale CNSSU şi ordine comune de ministru privitoare la regulile…
Cătălin Predoiu: Corect, pe baza hotărârilor CNSSU.

Ludovic Orban: Pe baza hotărârilor CNSSU şi eventual alte acte normative subsecvente.
Cătălin Predoiu: Dar strict în cadrul stabilit de către lege şi pe domeniile stabilite de lege, pe drepturile pe care legea le are în vedere. Aș vrea să mulțumesc și eu tuturor colegilor de la celelalte ministere, nu nominalizez niciunul pentru că, practic, toate ministerelor au fost implicate, şi colegilor din staff-ul tehnic pentru acest efort. În acest moment, proiectul, dacă este aprobat de guvern, va merge către Parlament și rămâne în responsabilitatea Parlamentului…

Ludovic Orban: Le vom solicita dezbaterea cât mai rapidă posibil, procedură de urgenţă. Mulţumesc mult, domnule ministru. Domnule ministru Vela, să țineți cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională și în privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă, şi aici trebuie să fim pregătiţi, pentru că termenul de judecare la Curtea Constituţională este miercuri, pe 13, şi aici trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare care este necesară pentru a putea da replica legală constituţională şi faptică astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea CNSSU şi altor entităţi în cadrul stării de alertă.

Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a prezentat, luni, la finalul ședinței de Guvern câteva dintre prevederile cuprinse în proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă care va intra în vigoare începâmd din data de 15 mai. Proiectul a fost adoptat de Executiv și a fost transmis Parlamentului pentru a fi dezbătut și adoptat în regim de urgență. Măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, după data de 15 mai se referă la mai multe domenii de activitate, printre care cel economic, medical sau al transporturilor.

Astfel, în ceea ce privește domeniul economic, începând din data de 15 mai, se va permite organizarea activităților de comercializare a alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tip drive in, room service sau livrare la clienți.

De asemenea, ”se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții: vânzarea produselor electronice și eletcrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu”, a explicat Ionel Dancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri