China cere membrilor Naţiunilor Unite „să-şi îndeplinească pe deplin obligaţiile financiare” faţă de organizaţie, menţionează vineri un comunicat chinez, subliniind că Washingtonul a acumulat o datorie de peste două miliarde de dolari, potrivit AFP.

„La 14 mai, contribuţiile datorate bugetului de funcţionare (a ONU) şi bugetului pentru operaţiunile de pace erau de 1,63 de miliarde şi respectiv de 2,14 miliarde de dolari”, precizează comunicatul misiunii permanente chineze pe lângă ONU, care se bazează pe un raport recent al secretariatului Naţiunilor Unite şi o reuniune desfăşurată joi.

„SUA sunt cel mai mare debitor, datorând 1,165 de miliarde de dolari” bugetului de funcţionare şi „1,332 de miliarde” celui necesar operaţiunilor de pace, afirmă comunicatul chinez, citat de Agerpres, referindu-se la restanţe acumulate timp de mai mulţi ani.

SUA sunt de asemenea primul contributor financiar al ONU, plătind 22% din bugetul anual de funcţionare (totalizând aproximativ trei miliarde de dolari) şi 25% din bugetul anual pentru operaţiuni de pace (circa şase miliarde de dolari).

Oficial, Statele Unite trebuie să achite 27,89% din acest ultim buget, dar în temeiul unei decizii a Congresului aplicată de preşedintele Donald Trump din 2017, SUA plătesc doar 25%, acumulând datorii de aproape 200 de milioane de dolari anual.

237 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =