Caută
Close this search box.

UE are nevoie de ”un moment Schuman”. Este timpul ca România să intre în Schengen

Uniunea Europeană are nevoie de un nou moment Schuman, iar testul concret al acestei posibilităţi va fi cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027.

Solidaritatea la nivel european presupune şi finalizarea integrării în anumite mecanisme, precum spaţiul Schengen de liberă circulaţie, iar acum a venit momentul politic în care aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei în Schengen să aibă loc.

Sunt doar câteva dintre ideile exprimate de eurodeputaţii români din grupurile politice din PE care au participat la o conferinţă online organizată sâmbătă, cu prilejul Zilei Europei, de Biroul Parlamentului European în România.

Întrebaţi despre posibilitatea solidarităţii europene în contextul pandemiei de coronavirus, eurodeputaţii români din cele mai mari trei grupuri ale PE au răspuns că aceasta este necesară, dar că nu trebuie să se facă în detrimentul statelor care au aderat mai târziu.

UE ar trebui să dezvolte mecanisme de răspuns pentru evenimente atipice, cum este şi actuala pandemie, cred unii dintre participanţii la conferinţa „EU’re here to stay: Solidaritatea Europeana în Acţiune”.

Şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre al Uniunii Europene, alături de liderii celor trei instituţii ale UE – Parlamentul, Consiliul şi Comisia – au transmis sâmbătă, pe Twitter, un mesaj video de aproape şase minute cu ocazia Zilei Europei, informează AFP, citată de Agerpres.

Iniţiativa mesajului este fără precedent, în timp ce manifestaţiile publice sunt limitate din cauza măsurilor sanitare de combatere a coronavirusului.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, declară că „obiectivul nostru este ca Europa să iasă întărită din pandemie şi din criza COVID-19”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îndeamnă „să îndrăznim să ne reinventăm, să ne unim, să gândim şi să acţionăm pentru viitor. Acesta este spiritul european de care avem nevoie şi azi”.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, cere guvernelor şi instituţiilor curaj şi ambiţie, „singurul mod în care putem recâştiga încrederea cetăţenilor”.

De obicei, de 9 mai, instituţiile europene sunt deschise publicului. Anul acesta, tradiţia nu a putut fi respectată din cauza epidemiei.

În 2020 se împlinesc 70 de ani de la declaraţia lui Robert Schuman, considerată textul fundamental al construcţiei europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri