Caută
Close this search box.

UN ADEVĂR CARE SCHIMBĂ TOTUL. De Paști, statul a oprit complet raportările despre gripă. Operațiunea ”Totul pentru COVID” (foto)

coronavirus

Dacă în anii precedenți autoritățile făceau centralizări săptămânale ale numărului de cazuri și deceselor cauzate de gripă până în luna mai, atunci când se încheia sezonul gripal, în 2020 raportările s-au oprit brusc la declanșarea stării de urgență din cauza coronavirusului.

În timp ce statul a reușit să testeze și să introducă în statistici peste 15.000 de cazuri de COVID-19, iar decesele asociate acestora ar fi depășit 1.000 de subiecți, gripa sezonieră a dispărut cu totul de pe radarele autorităților. Raportările s-au oprit brusc înainte de Paști, când numărul de infectări era situat la 1.925 de cazuri, iar decesele au rămas în număr de 73, cu 63% mai puțin decât cele 197 de cazuri mortale prinse la același moment în timp, respectiv la jumătatea lunii aprilie, pentru anul 2019.

„Noi avem și niște raportări săptămânale pe gripă, inclusiv decese, care oricum n-au mai fost săptămânale în ultima vreme din cauza subraportării”, afirma într-o discuție cu jurnaliştii de la Profit.ro o persoană care lucrează la Inspectoratul Național de Sănătate Publică.

„Pentru că toată lumea s-a ocupat în ultima perioadă de COVID, nu s-au mai raportat atât de mult cazurile de gripă…”, mai spune angajatul INSP.

Că statul a a avut abordarea „Totul pentru COVID!” se vede cel mai bine în cazul orașului Suceava, care numără în statisticile oficiale aproape 3.300 de infecții cu noul coronavirus, care a fost intens prezentat în media drept „focar de coronavirus”, care a avut spitalul pus sub conducerea unor medici militari, dar care în raportările privind gripa sezonieră a rămas la ZERO cazuri. Este de ca și când noul virus ar fi ocupat nișa ecologică a tuturor celorlalte virusuri gripale, însă raportul între mii de cazuri de COVID și nici măcar un singur caz de gripă sezonieră se prezintă ca o aberație statistică.

Dinamica ciudată în acest an a cazurilor de gripă se vede mai bine atunci când avem în vedere numărul deceselor atribuite. Acestea au mers într-un ritm apropiat celui din 2018 până undeva la jumătatea lunii februarie, dar raportările au rămas în urmă treptat, dezvoltându-se o amplă divergență față de evoluțiile din anii precedenți, evidențiată pe graficul atașat

La jumătatea lunii martie erau înregistrate la nivel național 66 de decese atribuite gripei sezoniere și numai într-o singură raportare, imediat după declararea stării de urgență, dinamica a mai fost importantă pentru o creștere la 72 de morți.

Ulterior, Institutul Național de Sănătate Publică nu a mai făcut raportări pentru 2 săptămâni, iar la ultimul bilanț cu câteva zile înainte de Paști numărul de cazuri mai crescuse doar nesemnificativ, la 31 de îmbonăviri, un al 73-lea deces fiind și ultimul prins în statistici.

După Paști, autoritățile nu au mai reluat raportările săptămânale pentru gripă, fiind deja aproape o lună de la ultimul bilanț. De regulă, notificările publice săptămânal sunt realizate până la sfârșitul lunii mai, când este considerat și finalul sezonului gripal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri