Caută
Close this search box.

Un studiu australian sugerează manipularea umană a SARS Cov 2

coronavirus

Un studiu ştiinţific realizat în Australia a descoperit că SARS-Cov-2, virusul Wuhan care a generat pandemia, a fost probabil creat într-un laborator, dacă nu cumva au existat remarcabile coincidenţe care să fi condus la evoluţia naturală a virusului care este optimizat pentru a ataca celulele umane.

Studiul a fost efectuat de Nikolai Petrovski, cercetător în domeniul vaccinurilor la Universitatea Flinders.

Oamenii de ştiinţă din echipa sa au descoperit că virusul Wuhan este optimizat pentru a pătrunde în celulele umane, şi nu în celulele animale, ceea ce înseamnă că teoria conform căreia virusul a apărut într-o piaţă de animale şi a sărit la oameni în mod natural este puţin probabilă.

Lifesite News scrie că oamenii de ştiinţă „au folosit o versiune a noului coronavirus colectată în primele zile ale focarului şi au aplicat modele de computer pentru a testa capacitatea sa de a se lega de anumite enzime ale receptorilor celulari, numite ACE2, care permit virusului să infecteze celule umane şi animale – la diferite grade de eficacitate.

Ei au descoperit că „noul coronavirus se leagă cel mai puternic cu ACE2 uman şi au un grad de eficienţă diferit de versiunile animale ale receptorului”.

Autorii cred că acest lucru înseamnă că virusul „s-a specializat în penetrarea celulelor umane, trăind anterior în celulele umane, destul de posibil într-un laborator”.

Studiul notează că „se aşteaptă ca un virus să aibă cea mai mare afinitate cu receptorul speciilor gazdă originale, de ex. liliac, cu o afinitate de legare iniţială mai mică pentru receptorul oricărei gazde noi, de ex. oameni. Cu toate acestea afinitatea SARS-Cov-2 este mai mare la om decât la speciile care ar fi trebuit să fie gazdă conform versiunii apariţiei naturale – lilieci sau oricare potenţială specie gazdă intermediară”.

Lucrarea mai menţionează că o „posibilitate care încă nu poate fi exclusă este aceea că SARS-CoV-2 a fost creat printr-un eveniment de recombinare care a avut loc din întâmplare sau conştient într-un laborator care lucra cu coronavirusuri, apoi noul coronavirus a fost eliberat accidental în populaţia umană locală.”

Dr. Petrovski a adăugat într-o declaraţie că virusul prezintă semne de a fi „cultivat” pentru a evolua în timp.

„Analizele noastre şi ale altor secvenţieri genomice ale virusului nu dezvăluie inserţii de gene artificiale care ar fi semnul distinctiv al unui proces de inginerie genetică de genul celor care manipulează sau chiar creează viruşi prin împletirea inserţiilor artificiale în genom,” a afirmat Petrovski.

„Acestea sunt în general uşor de recunoscut şi, prin urmare, semnături clare ale intervenţiei umane în crearea unui virus. Faptul că aceste inserţii artificiale nu sunt prezente a fost interpretat de unii cercetători ca semn că acest virus nu este rezultatul manipulării umane”.

„Cu toate acestea, logica este incorectă, deoarece există alte modalităţi prin care oamenii pot manipula viruşii – selecţia naturală”, a continuat el, adăugând că „ [un] virus de liliac poate fi forţat să se adapteze şi să infecteze celule umane prin mutaţii ale proteinei sale spike”, după ce a fost cultivat câţiva ani.

„Rezultatul acestor experimente”, potrivit medicului, ar fi „un virus extrem de transmisibil la om, dar suficient de diferit încât să nu mai semene cu virusul original de liliac”.

Potrivit Live Science, Institutul de Virologie Wuhan, împreună cu cercetătorii din Statele Unite şi Elveţia, au arătat în 2015 capacitatea înfricoşătoare a coronavirusurilor de liliac de a prospera în celulele umane. În acea lucrare, care a fost publicată în 2015 în revista Nature Medicine, ei au descris cum au creat un virus himeric asemănător SARS din proteina spike de suprafaţă a unui coronavirus găsit în liliecii de potcoavă, numit SHC014, şi dintr-un virus SARS ce putea fi cultivat în şoareci. Ideea a fost de a analiza potenţialul coronavirusurilor care circulă în populaţiile de lilieci de a infecta oamenii. Într-un vas de laborator, coronavirusul himeric ar putea infecta şi s-ar putea reproduce în celulele căilor respiratorii umane primare; virusul a fost de asemenea capabil să infecteze celulele pulmonare la şoareci.

Studiul a fost întâmpinat de o serie de critici din partea cercetătorilor care au considerat că riscul acestui tip de cercetare este mai mare decât beneficiile. Simon Wain-Hobson, virolog la Institutul Pasteur din Paris, a fost unul dintre oamenii de ştiinţă care a tras semnale de alarmă puternice.

Wain-Hobson a subliniat faptul că acest virus himeric „creşte remarcabil de bine” în celulele umane, adăugând că „dacă virusul ar scăpa, nimeni nu ar putea prezice traiectoria”, a informat Nature News.

Într-un e-mail către LifeSite, dr. Petrovski a spus că studiul său sugerează că „există unele caracteristici extrem de neobişnuite, inclusiv adaptarea optimă la fiziologia umană, care în absenţa identificării unui virus apropiat la o populaţie animală din care ar fi putut apărea COVID 19, ar indica intervenţia umană la un moment dat în evoluţia COVID 19”.

El a adăugat că oamenii de ştiinţă nu au reuşit să găsească nicio dovadă a prezenţei acestei tulpini de coronavirus la animale, care ar susţine teoria evoluţiei naturale.

„Dacă s-ar putea găsi un vector animal şi un virus, desigur, acest lucru ar rezolva complet problema”, a menţionat Petrovski, adăugând: „ai fi crezut că [cercetătorii] chinezii vor preleva intens toate animalele imaginabile şi vor încerca să găsească un astfel de virus pentru a fi exonerate laboratoarele. Dacă nu are loc o căutare atât de intensă (de care eu nu ştiu, într-un fel sau altul), atunci se poate spune că ei nu caută, deoarece ştiu deja ce ar putea găsi”.

„Întrucât faptele nu pot fi cunoscute în acest moment, natura acestui eveniment şi apropierea sa de un laborator de biosecuritate cu risc ridicat în epicentrul focarului necesită o anchetă internaţională completă şi independentă pentru a stabili dacă un virus de acest tip – COVID 19 – era cultivat în unitate şi s-ar putea să fi fost eliberat din greşeală”, a concluzionat Petrovski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri