Caută
Close this search box.

Vela, declarații de ultimă oră

Marcel Vela

Ministrul de Interne Marcel Vela a explicat ce înseamna Starea de Alertă în care România va intra de pe data de 15 mai, ca urmare a încheierii Stării de Urgență.

„Urgența adoptării acestui proiect ține cont de faptul că în 15 mai încetează efectele de prelungire a Stării de Urgență în România. Prina ceastă nouă ordonanță se încearcă refacerea stării de normalitate din țară.

Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență deosebită și constă într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar pentru prevenirea și eliminarea amenințărilor ce există la sănătatea oamenilor, în cazul de față noul Coronavirus.

Reglăm mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă. Sunt stabilite criteriile care trebuie analizate: amploarea, densitatea și infrastructura din zonă.

Starea de alertă va fi gestionată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care va funcționa sub conducerea ministrului Afacerilor Interne, ministrului Lucrărilor Publice și secretarului de stat și șef al DSU, Raed Arafat.

În baza acestei OUG, în această seară se va convoca prima ședință în noua formulă a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Încă un act normativ așteptat, OUG care asigură punerea în aplicare a efectelor deciziei ICCJ și prin ea se vor recalcula drepturile salariale ale politiștilor care au nivelul salarial mai mic decât salariul aflat în plată.

Această OUG modifică OUG 114 care plafonează nivelul drepturilor salariale la nivelul din decembrie 2018. Prin acest OUG, guvernul Orban asigură impactul financiar fiind esalonată plata drepturilor recalculate și datorate din ultimii trei ani. În medie, un polițist poate beneficia de o creștere de 400 de lei.

Sunt aproximativ 68.000 de politiști pentru care această OUG face dreptate”, a declarat Marcel Vela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri