Caută
Close this search box.

Ambasada Rusiei la Bucureşti, fake news despre Covid-19. Laboratoare americane, arme biologice, viruşi

ambasada rusiei

Ambasada Rusiei la București a început să promoveze în ultimele zile informații despre presupuse experimente microbiologice periculoase efectuate de cercetători americani în Ucraina. Această narațiune este însă o temă recurentă, promovată mai ales în unele țări din fostul bloc sovietic, parte a unei campanii de dezinformare, arată o analiză Sinopsis.

Pe 27 mai, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România era prezentat, fără comentarii suplimentare, un articol intitulat ”În Ucraina au fost desecretizate opt laboratoare SUA cu patogeni extrem de periculoși”.

Articolul abia fusese publicat de către site-ul Vești din Rusia (vezi aici) și, pe scurt, susținea că în Ucraina ”au fost descoperite laboratoare biologice americane, ce adăpostesc probe ale unor agenți infecțioși extrem de periculoși și menite să prevină dezvoltarea unor arme biologice”. Totodată, mai era citată purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a spus pe 17 aprilie că laboratoare americane situate în afara Statelor Unite pot dezvolta agenți patogeni mortali, inclusiv în scopuri militare. Potrivit dnei Zaharova, SUA încearcă astfel să își consolideze prezența biologică, inclusiv în spațiul post-sovietic.

Articolul de pe site-ul Vești din Rusia credita – fără link – publicația ”Ukrainskie novosti” care la rândul său cita date ale Ministerului Sănătății de la Kiev. Informația primară este disponibilă aici și enumeră lista celor opt institute din Ucraina care ”participă la programul special de implicare biologică al Departamentului Apărării din SUA care poate trata agenți patogeni extrem de periculoși”.

Lucrurile nu s-au oprit aici. A doua zi, Vești din Rusia revine cu un nou articol, promovat imediat pe pagina de Facebook a Ambasadei ruse. Acest articol, intitulat ”Laboratoarele secrete ale SUA din Ucraina. Opoziția a depus plângere la ONU” (detalii aici) cita la rândul său o depeșă a agenției de presă TASS conform căreia doi deputați ucraineni din opoziție au ”trimis la ONU o plângere referitoare la funcționarea ilegală pe teritoriul Ucrainei a laboratoarelor bacteriologice ale SUA”.

Într-adevăr, pe pagina Facebook a unuia dintre parlamentari, Renat Kuzmin este prezentată dovada înregistrării unei plângeri (complaint) de către ”Consiliul drepturilor omului”, organ interguvernamental permanent, subsidiar Adunării Generale ONU (detalii despre funcțiile Consiliului aici).

În sine, informația promovată de către Ambasada Rusiei la București nu este deloc nouă și nici o exclusivitate a site-ului Vești din Rusia. Numai că lucrurile sunt prezentate în mod trunchiat și tendențios.

Informații despre subiectul așa numitelor ”laboratoare americane din Ucraina” au apărut și pe site-ul Ukrainskie novosti, în data de 23 aprilie 2020, arătându-se că Ambasada SUA la Kiev a confirmat colaborarea cu Ucraina pentru un program de combatere a amenințării biologice împotriva agenților patogeni periculoși.

Pentru a opri dezinformarea pe acest subiect, Ambasada americană a publicat un comunicat în care arată că ”programul de control al amenințărilor biologice al Departamentului Apărării din SUA lucrează în Ucraina cu guvernul ucrainean pentru a asigura depozitarea consolidată și sigură a agenților patogeni și a amenințării toxinelor în agențiile guvernamentale relevante, astfel încât să poată fi dezvoltate cercetări pașnice și vaccinuri”. Scopul este ”detectarea focarelor cauzate de agenți patogeni periculoși înainte de a reprezenta o amenințare pentru securitate sau stabilitate” și de a se reuși ”ca agenții patogeni periculoși să nu cadă în mâini greșite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri