Caută
Close this search box.

Boris Johnson nu va cere prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit

boris johnson

Premierul britanic și liderii celor trei mari instituții europene (Consiliu, Parlament și Comisie) au convenit, într-o videoconferință, să relanseze discuțiile despre un acord post-Brexit, împotmolite la nivel de negociatori, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Johnson le-a transmis lui Charles Michel (președintele Consiliului European), Ursulei von der Leyen (președintele Comisiei) și lui David Sassoli (președintele Parlamentului) că Marea Britanie nu va cere extinderea perioadei de tranziție, astfel că Brexit va avea loc pe 1 ianuarie 2021.

Cei patru oficiali au agreat intensificarea discuțiilor la nivel de echipe de negociatori în luna iulie, date fiind că divergențele majore între cele două blocuri.

Negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat la finalul lunii mai că ”nu va exista un acord” între UE și Marea Britanie dacă Londra revine asupra poziţiilor sale anterioare. „Regatul Unit a făcut un pas înapoi, doi paşi înapoi, trei paşi înapoi faţă de angajamentele asumate iniţial”, a reproşat Michel Barnier, cu puţin timp înainte de reluarea negocierilor, marţi.

”Ne amintim foarte bine textul pe care l-am negociat cu Boris Johnson şi dorim doar să fie respectat. La literă. În caz contrar, nu va exista niciun acord”, a avertizat negociatorul european.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar normele europene continuă să se aplice pe teritoriul său în timpul unei perioade de tranziţie care se desfăşoară până la sfârşitul lunii decembrie, necesară pentru a se ajunge la un acord comercial între cele două părţi.

Este ”în interesul ambelor părţi să ajungă la un acord”, chiar dacă Regatul Unit are mult mai mult de pierdut în cazul unui Brexit fără acord decât Europa, potrivit negociatorului european.

”Suntem mult mai puţin expuşi decât ei, deoarece doar 7% din exporturile noastre se duc în Regatul Unit, în timp ce 47% din exporturile britanice au ca destinaţie UE”, a precizat el.

În lipsa unui acord şi a unei prelungiri a perioadei de tranziţie, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMS), ceea ce va ridica brutal noi bariere comerciale şi va cauza costuri semnificative pentru companiile care importă de ambele părţi precum şi întârzieri la graniţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri