Caută
Close this search box.

Cât câştigă lunar, din pensii speciale, preşedintele CCR Valer Dorneanu

valer dorneanu

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, beneficiază de 7.000 de euro lunar din pensii speciale. Cum s-a ajuns la această situaţie revoltătoare? Judecătorii CCR trebuie să-i mulţumească colegei lor, Mona Pivniceru, şi PSD-ului.

Judecătorii CCR beneficiază de pensii speciale ca urmare a unei sesizări făcute CCR chiar de către un judecător CCR, Mona Pivniceru. Ulterior, în 2018, majoritatea PSD din Parlament a adoptat o lege care bate în cuie pensiile speciale ale judecătorilor CCR.

În 2016, judecătorul CCR Mona Pivniceru a sesizat Curtea Constituţională solicitând că mandatul de judecător CCR să fie considerat vechime pentru pensia de serviciu a magistraţilor, deşi diferenţa profesională între un judecător clasic şi unul constituţional e incomparabilă. Ea dorea să se pensioneze, dar nu avea 25 de ani vechime pentru a obţine pensia specială acordată magistraţilor, explica Adevărul. Îi mai lipseau câţiva ani. În 2012, Mona Pivniceru demisionase din magistratura pentru o scurtă cariera politică: devenea ministru al Justiţiei în guvernarea Ponta. Ulterior, în 2013, a fost numită de alianţă PSD-PNL (USL) la CCR.

Potrivit legii, judecătorii CCR nu trebuie să fie neapărat foşti magistraţi (judecători sau procurori), ci e suficient să aibă ”o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”. CCR – condusă la acea vreme de Augustin Zegrean – nu a ţinut cont de aceste nuanţe juridice şi morale, prin urmare a admis sesizarea colegei Mona Pivniceru – care, totuşi, a avut minimă decenţa de a nu lua parte la judecarea cauzei. Din 2016, mandatul de judecător CCR, care se întinde pe 9 ani, se consideră vechime în magistratură. Practic, folosind demersul Monei Pivniceru, judecătorii CCR şi-au oferit singuri pensii speciale. Astfel, pe lângă Mona Pivniceru, au profitat absolut toţi judecătorii care au activat la Curte în ultmii 30 de ani, politruci numiţi de Iliescu, Constantinescu, Băsescu, PSD, PNL, PDL şi UDMR.

În 2018, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a adoptat un proiect de lege care stabilea pensie specială şi pentru magistraţii CCR. Practic, legea dublă decizia din speţă Pivniceru. „Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionarii, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adăugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi”. Pe baza acestui calcul s-a ajuns la pensii imense pentru magistraţii CCR. Mai mult, Parlamentul a permis cumularea pensiei speciale de la CCR cu alte pensii şi salarii.

În ultimă declaraţie de avere (aferenta anului 2018), preşedintele CCR menţiona că încasează, anual, 322.200 lei că pensie specială de magistrat. În plus, Dorneanu beneficiază şi de o pensie specială de aproape 75.000 de lei pentru activitatea de fost parlamentar. În conturile lui Dorneanu mai intră şi pensia de stat – 22.800 de lei, obţinută pe baza contributivităţii ca profesor. La aceste sume se mai adăugă leafa de la CCR în valoare de 301.000 lei, plus salariul de profesor la Universitatea Nicolae Titulescu, adică 50.800. Aşadar, şeful CCR câştiga lunar aproximativ 65.000 de lei, adică peste 13.000 de euro. Din pensiile speciale adună aproape 7.000 de euro lunar.

De asemenea, pensia specială a Monei Pivniceru, pentru care s-a luptat în 2016, depăşeşte 6.700 euro. CCR urmează să decidă, la sesizarea Avocatului Poporului şi a ICCJ, dacă legea privind impozitarea pensiilor speciale cu 85% este constituţionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri