Caută
Close this search box.

CCR: Starea de alertă poate fi instaurată și prelungită fără acordul Parlamentului. Carantina nu poate fi impusă prin ordin

Curtea Constituțională a decis joi că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă.

De asemenea, judecătorii constituționali au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

Așadar, CCR a admis, joi, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la mai multe articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, unele articole referitoare la amenzi sunt neconstituționale, iar cei care au stat în carantină nu pot cere despăgubiri.

„1. Respinge ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin (2) teza întâi din Legea nr. 95/2006.

2. Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin (2) teza a doua din Legea nr. 95/ 2006 şi a dispoziţiilor art. 8 alin (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/ 2020”, se arată în motivarea Curţii.

„(1) În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul Sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, mai arată documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri