Caută
Close this search box.

Cel mai bun falsificator de bancnote de plastic a fost prins de DIICOT

diicot

DIICOT l-a prins azi pe Radu Theodor Croitoriu, un bucureșten considerat liderul unei grupări care ”a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Potivit unor surse oficiale, DIICOT își bazează afirmația privind recordul mondial pe valoarea prejudiciului: 1.706.500 de lei, adică peste 350.000 de euro. La percheziții au participat și ofițerii Europol, care ar fi fost uimiți de suma mare falsificată și calitatea falsurilor.

Falsurile ar fi aproape imposibil de detectat, ”fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă)”, potrivit DIICOT.

Bucureșteanul s-ar fi apucat de afacerea cu falsuri în 2014 și de atunci ar fi pus în circulație 17.065 de bancnote de 100 de lei. Folosea bani falși doar pentru el și avea o metodă simplă: mergea la magazin, cumpăra o apă de 3 lei cu bancnota falsă de 100 de lei și primea restul în bani reali, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

România nu este singura țară din lume care are bancnote de plastic. Țări precum Australia, Noua Zeelandă, Brunei, Vietnam, Irlanda de nord și chiar Marea Britanie au bancnote din polimeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri