China a anunţat vineri că a lansat o campanie de verificare a alimentelor importate după reapariţia recentă a noului coronavirus la Beijing, unii experţi remarcând similitudini cu tulpini europene ale virusului, relatează AFP.

Bejingul a revenit la o viaţă aproape normală după două luni fără contaminare. Iar epidemia a fost aproape eradicată în ţară datorită purtării măştilor de protecţie, a urmăririi contactelor şi a măsurilor de carantinare.

Dar un recul al COVID-19 loveşte capitala chineză de câteva zile. Ca răspuns, primăria a izolat aproape 30 de zone rezidenţiale, a închis şcolile şi a început testarea a sute de mii de locuitori.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri 25 de noi bolnavi la Beijing în 24 de ore, ajungând de săptămâna trecută la un total de 183 de cazuri, potrivit Agerpres.

China a comunicat joi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi oamenilor de ştiinţă străini date privind genomul noului coronavirus depistat la Beijing.

„Judecând după rezultatele preliminare ale epidemiologiei genomice, acest virus ar proveni din Europa”, a declarat Zhang Yong, un oficial înalt al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

”Dar este diferit de (tulpina) virusului care circulă în prezent în Europa. Este mai vechi ”, a precizat el, într-un articol publicat de comisia naţională anticorupţie.

Potrivit oficialului chinez, ar putea fi vorba de o versiune care a circulat pe continentul european cu câteva săptămâni sau luni în urmă.

Piaţa en gros Xinfadi, principala sursă de aprovizionare cu produse proaspete din capitala chineză, este suspectată că a devenit sursa noilor contaminări. Virusul ar fi fost descoperit în special pe bucăţi de somon importat.

Zhang Yong a apreciat că acest SARS-CoV2 ar fi putut ajunge din Europa prin alimente congelate. Este posibil să fi supravieţuit pe piaţă un timp, de unde şi asemănarea cu tulpini mai vechi.

Ca măsură de precauţie, Beijingul le-a recomandat locuitorilor să renunţe la toate fructele de mare congelate şi pe bază de soia cumpărate din Xinfadi.

Motivul – printre probele pozitive prelevate din piaţă, multe au vizat acest tip de alimente, a subliniat vineri un purtător de cuvânt al primăriei.

404 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here