Caută
Close this search box.

CIADO, avertisment dur: România o țară de consum, nu doar de tranzit pentru traficanții de droguri

Într-o scrisoare deschisă adresă Guvernului României, CIADO, organizație care militează împotriva consumului de droguri, atrage atenția că România o țară de consum, nu doar de tranzit.

”Experiența anilor trecuți, ne determină să privim cu multă preocupare și ingrijorare intârzierea procedurilor de adoptare a Strategiei Naționale Antidrog 2021 (S.N.A.), Planului de Acțiune (P.A.), Programul de Interes Național (P.I.N.). Toate documentele enunțate au fost adoptate in trecut cu intârzieri de 1-2 ani, ceea ce a dus la o degringoladă totală in aplicarea lor”, se precizează în textul scrisorii.

Redăm integral textul scrisorii deschise:

Scrisoare deschisă – Guvernului României
România o țară de consum, nu doar de tranzit!
Stimate domnule Ludovic Orban – Prim ministru al Guvernului României
Stimate domnule Marcel Vela – Ministru al afacerilor interne
Experiența anilor trecuți, ne determină să privim cu multă preocupare și ingrijorare intârzierea procedurilor de adoptare a Strategiei Naționale Antidrog 2021 (S.N.A.), Planului de Acțiune (P.A.), Programul de Interes Național (P.I.N.). Toate documentele enunțate au fost adoptate in trecut cu intârzieri de 1-2 ani, ceea ce a dus la o degringoladă totală in aplicarea lor.
Procedura impune perioada de consultare publică, obținerea avizelor din partea ministerelor semnatare și responsabile, Strategia și Planurile de Acțiune trebuiesc corelate cu recomandările din Raportul Curții de Conturi și realitățile creșterii consumului. Ulterior adoptării Strategiei Naționale Antidrog prin Hotărâre de Guvern, C.P.E.C.A (structuri ale Agenției Naționale Antidrog, trebuie să facă Strategiile județene și Planurile de Acțiune locale, ce obligatoriu trebuiesc aprobate prin Hotărâri ale Consiliilor Județene și municipale. Această procedură stufoasă dar necesară dar neincepută, ne indreptățeste sa fim sceptici că pană în data de 1 septembrie vor fi rezolvate.
Domnule prim-ministru, domnule ministru al afacerilor interne
Față de cele prezentate, vă rugăm să dispuneți Agenției Naționale Antidrog, urgentarea procedurilor de adoptare a Strategiei Nationale Antidrog de către Guvernul Romaniei. Strategie, clară, precisă și concretă, atribuții precise referitor la obligațiile ministerelor, autorităților administrației publice centrale și locale, responsabile cu aplicarea. În calitate de cel mai reprezentativ ONG în materie de prevenire și alternative la consumul de droguri, membri inregistrati ECOSOC si UNODC,consultanți în elaborarea Strategiei Europene Antidrog (2013) in calitate de membri ai FSC – Comisia Europeana dar și a Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020, vă rugăm ca Programul de Interes Național să fie clar atât referitor la resursele financiare și nu doar cu resurse virtuale ca în perioada 2013-2020, procedurile să fie simplificate și nu birocrație inutilă și repetativă ca și documente. Guvernul Romăniei, oficial, alocă in medie 2,6 milioane euro/ Program de Interes Național, adresat societății civile pentru programe, studii, consiliere a consumatorilor, chirii si utilități, dar in realitate suma este ca și inexistentă. În ultimii 7 ani alocarea fiind real la nivel national de 10.000 euro pentru un proiect ce nu s-a finalizat. În schimb, Guvernul, desi dator catre ong-urile antidrog prin efectul Programului de Interes National, prin instituțiile subordonate gen R.A-A.P.P.S, execută ong-urile antidrog pentru imposibilitatea de plata a chiriilor si utilităților, ajugandu-se pană la solicitari de desființări in instant. asa cum este si cazul CIADO . Este nu doar ingrijorător, ci de-a dreptul alarmantă această situație și vă rugăm să interveniți de urgență față de această situație.
Consumul de droguri crește, dealării infloresc și noi cei de partea corectă a baricadei, devenim copleșiți și vulnerabili pentru că Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională Antidrog de 13 ani doar mimează aplicarea Strategiilor Antidrog si a Programului de Interes Național. Nu trebuie să ne mire că toate acestea in mod official, au dus la existența a 10 % consumatori ocazionali de droguri în rândul tinerilor de 16 ani, 21 % în rândul studenților si peste 700.000 consumatori ocazionali de droguri în rîndul populației 14-64 ani. Noi, fără Guvern/Ministerul Afacerilor Interne/ Agenția Națională Antidrog, nu putem să dezvoltăm programe si concepte pentru tinerii vulnerabili, Ministerul Afacerilor Interne, fără societatea civilă nu poate face programe concrete, macro de prevenire. Catigatori, vor fi doar dealării așa cum se intamplă de 15 ani.

Cu consideratie!
Comitetul director CIADO Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri