Caută
Close this search box.

Ciolacu: PSD începe să lucreze la textul moțiunii de cenzură pe care o vom depune în prima zi după ce starea de alertă se va încheia

Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, că social-democrații vor începe să lucreze la textul unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban, moțiune care va fi depusă imediat după expirarea stării de alertă.

Marcel Ciolacu anunță că PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban imediat ce starea de alertă se va încheia

”Aseară , la ora 21.30, când am primit documentele către publicare și adresa către Parlamentul României am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertaări ale românilor, lucru stipulat în Constituție că nu se poate face fără lege în Parlament.

În fața acestui abuz vom face o trimitere la Curtea Constituțională, o sesizare, și vă anunț că începând de astăzi parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pentru moțiunea de cenzură pe care o vom depune în prima zi după ce starea de alertă se va încheia”, a anunțat președintele interimar al PSD.

Reacția social-democraților vine în contextul în care Executivul a trimis marți seară către Parlament Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, cu mențiunea „spre informare”, nu „spre aprobare”, situație în care nu a mai fost nevoie ca aleșii să aprobe extinderea acestei stări cu încă 30 de zile. Legea nr. 55 din 2020 prevede că deputații și senatorii trebuie să valideze doar instituirea stării de alertă, nu și prelungirea.

PSD dorea introducerea unei ”stări intermediare” pentru 15 zile în locul prelungirii stării de alertă cu încă o lună

Liderii PSD au susținut de mai multe ori, în ultimele zile, că nu sunt de acord cu prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, ci doresc instituirea unei așa-numite ”stări intermediare”, pentru doar 15 zile.

De altfel, chiar marți seară, șeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații intenționau să modifice în acest sens, în Parlament, Hotărârea de Guvern.

„Am şi luat decizia cu colegii mei ca această prelungire a stării de alertă să fie pentru 15 zile. (…) Încercăm să modificăm HG-ul astfel să nu încălcăm nicio lege şi să nu fie nicio problemă de constituţionalitate. Sunt propuneri de a fi denumită stare intermediară şi eu sunt unul din susţinători. (…) Este jignitor ce se întâmplă. (…) Am primit de la Secretariatul general forma HG. Deci cu câteva ore de la expirarea stării de alertă onor Guvernul a considerat că acesta este modul de dialog între Guvern şi Parlamentul României. Categoric va fi publicată în Monitorul Oficial până la 12 noaptea, să nu fie probleme, oamenii sunt la serviciu””, spunea atunci Marcel Ciolacu.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți o hotărâre validată în unanimitate de Consiliul pentru Situații de Urgență, prin care starea de alertă va fi prelungită pe o perioadă de 30 de zile, începând de miercuri, 17 iunie.

Premierul Ludovic Orban a explicat atunci ce restricții vor fi relaxate, precum și măsurile economice luate de Guvern în lupta cu COVID-19.

„Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare, în conformitate cu decizia pe care am adoptat-o vineri, în ședința de Guvern. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, sigur cu excepția cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri. Se va relua activitatea pentru sălile de fitness și de aerobic, sigur în condițiile stricte care sunt reglementate prin ordin comun de către Ministerul Sănătății. De asemenea, se reia activitatea în after-school-uri, grădinițe pe perioada verii, tot în condițiile reglementate prin ordinul comun al ministrului Sănătății, ministrului Educației și ministrului Muncii. Se reiau și activitățile jocurilor de noroc. A fost o adevărată campanie împotriva noastră că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc înseamnă și loteria, casele de pariuri, altele care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat au avut la bază analizele de riscuri epidemiologice. Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Aici aș vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri