Caută
Close this search box.

Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în 31 de judeţe: Inundațiile fac deja ravagii în țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în 31 de judeţe, valabilă până duminică dimineaţa. În tot acest timp, inundațiile fac deja ravagii în unele zone ale țării.

În după-amiaza zilei de sâmbătă (13 iunie) şi în prima parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (13/14 iunie), în Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei local în Muntenia şi zonele de munte vor fi perioade cu averse torenţiale, grindină de dimensiuni medii şi mari, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70 – 80 km/h) şi frecvente descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 de litri/mp şi pe arii restrânse 50 – 80 de litri/mp. Codul portocaliu este în vigoare în intervalul 13 iunie, ora 15:00 – 14 iunie, ora 2:00.

De asemenea, meteorologii au actualizat Codul galben de vreme rea emis cu o zi în urmă, prelungind atenţionarea până marţi dimineaţa.

Astfel, în perioada 13 iunie, ora 11:00 – 16 iunie, ora 10:00, în 15 judeţe din sudul estul şi vestul ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 litri/mp şi pe arii restrânse 40 – 60 litri/mp.

Brașov: Inundaţii în 11 localităţi din judeţ

Un număr de 11 localităţi braşovene au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 ore, în urma ploilor abundente, pompierii intervenind inclusiv în municipiul reşedinţă pentru înlăturarea unor copaci căzuţi din cauza furtunii, a informat sâmbătă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, transmite Agerpres

Potrivit sursei citate, au fost inundate gospodării şi străzi din Teliu, Săcele, Budila, Hărman, Sânpetru, Bod, Pârău, Mândra, Râuşor, Făgăraş, Sâmbăta de Sus, pompierii intervenind pe parcursul întregii nopţi pentru evacuarea apei.

Totodată, ISU a intervenit şi pentru îndepărtarea unor arbori în zona centrală a municipiului Braşov şi în zona Pădurii Bogata, pe DN 13.

În niciuna dintre aceste situaţii nu s-au înregistrat victime şi nicio persoană nu a avut nevoie de asistenţă medicală, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, maior Ciprian Sfreja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri