Caută
Close this search box.

CTP despre ce se întâmplă în SUA: „Vor ca elita albă să preia total conducerea”

CTP

Cristian Tudor Popescu (CTP) consideră că protestele violente din SUA sunt o consecinţă directă a discursului promovat de Donald Trump, de la preluarea mandatului de preşedinte. El se aşteaptă la o amplificare a violentelor, „situaţia din Statele Unite fiind dureros de asemănătoare cu situaţia din Germania anilor ’20”.

„Faptul că domnul Trump s-a ascuns practic în buncăr este emblematic pentru tot ce a făcut în aceşti aproape patru ani de când conduce America şi lumea. Ceea ce vedem acum este rezultatul inexorabil al trumpismului. Din 2016, acest ins – Trump – nu face altceva decât să instige diverse categorii în societatea americană. Nu face altceva decât să aţâţe, nu face altceva decât să ameninţe.

Amintiţi-vă toate ieşirile rasiste ale acestui domn Trump. Amintiţi-vă zidul cu Mexicul, copiii imigranţilor care erau luaţi de lângă părinţii lor din ordinul lui Trump şi închişi în nişte lagăre separate… Această acţiune a fost oprită numai de intervenţia soţiei preşedintelui.

Amintiţi-vă interdicţiile pe care le-a pronunţat acelaşi Donald Trump la adresa musulmanilor, la adresa arabilor, la adresa cetăţenilor din anumite state de pe glob. În aceeaşi serie – ultima agresivitate faţă de o categorie, se referă la jurnalişti.

Domnul Trump tocmai a permis atacarea în justiţie şi sancţionarea reţelelor sociale, pentru conţinut. Deci, patronii reţelelor sociale, deţinătorii, sunt făcuţi responsabili acum pentru conţinut şi pot fi trimişi în justiţie.

Domnul Trump s-a răzbunat. Twitter nici măcar nu i-a şters postarea care instiga cât se poate de limpede la violenţă. Au ascuns-o – ‘hidden’. Ea nu se vedea, dar putea să fie accesata de cine dorea. Asta reprezenta poziţia reţelei Twitter faţă de conţinutul scandalos al acelei postari în care se spunea că la Casa Alba îi aşteaptă pe protestatari nişte câini foarte bine antrenaţi, arme teribile şi că de îndată ce vor începe jafurile, vor începe şi focurile de armă.

Trump îşi are electoratul sau, care, aşa cum el însuşi spunea în primul an de preşedinţie – ‘Daca eu împuşc un cetăţean pe stradă, că aşa vreau eu, electoratul meu mă va ierta pentru asta şi mă va vota în continuare!’ El a spus-o.

Acest electorat este stârnit în momentul de faţă, la fel cum sunt stârniţi cei din extrema stângă. Electoratul lui Trump se situează spre extrema dreaptă. Aceştia, acum sunt foarte activi. Sunt foarte multe formaţiuni acolo – suprematistii albi, formaţiuni care se numesc nici mai mult, nici mai puţin decât ‘Atomwaffen’ – o titulatură pentru Waffen ŞŞ, celebrele divizii (ale armatei naziste – n.red).

De altfel, în acest moment, situaţia din Statele Unite este dureros de asemănătoare cu situaţia din Germania anilor ’20, când extrema stângă şi extrema dreaptă se confruntau violent pe străzile oraşelor germane. Principala formaţiune de extremă stângă, care militează pentru acţiune directă în stradă – ciocniri cu forţele de ordine -, numită Antifa, se revendică de la acele formaţiuni roşii, cum se numeau ‘Antifaschistische’ din anii ’20.

Iar domnul Trump acum, a anunţat că îi va numi pe aceşti Antifa, îi va decreta ca fiind o formaţiune teroristă şi, că de obicei, nici măcar nu ştie ce spune. Pentru că nu există o lege în America pentru terorism intern, domestic – Terrorism Law. Este numai pentru grupări străine – Foreign Groups. Şi atunci nici măcar nu poate să facă acest lucru, dar s-a aruncat şi cu această ameninţare.

Deci ce face acest om… Nu a ieşit acum, ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii în fata naţiunii, să spună ‘Americani de toate culorile, negri, albi, portocalii, verzi, nu se poate, încetaţi violenta! Nu rezolvăm nimic în felul acesta, nu facem decât rău, opriţi-vă!’.

Domnul Trump ce a făcut? Acum câteva ore – ‘Urges governors’, adică îi presează pe guvernatorii statelor ‘to dominate the situation’ – să domine situaţia, adică încurajează intrările în forţă ale Gărzii Naţionale, ale Poliţiei, ale Armatei peste manifestanţi.

Acum, foarte recent, doi oameni fără nicio vină – un bărbat şi o femeie -, paşnici, care stăteau în maşina au fost scoşi de poliţişti, trântiţi la pământ şi electrocutaţi.

Gestul acelui om, care se numeşte de altfel Derek Chauvin – numele lui este tocmai baza cuvântului ‘sovinism’, care înseamnă exact ultranaţionalism. Iată ce ironie sinistră a soartei. Individul ăla a vrut în mod deliberat să livreze o imagine de execuţie, de omorâre explicită şi lentă a unui cetăţean de culoare. A stat şapte minute cu genunchiul pe gâtul bărbatului, în vreme ce oamenii din jur îi spuneau ‘Alo! Ce faci? Nu vezi? Moare! Lasă-l!’. ‘Bai, nu mai respiră!’.

Când cetăţeanul de culoare nu mai dădea niciun semn de viaţă, poliţistul a rămas cu genunchiul pe gâtul lui. Acesta a fost un gest! Un gest adresat tuturor acestor formaţiuni care vor să crească haosul. Au prins acum această ocazie, vor să crească haosul, să înceapă războiul civil, astfel încât statul multietnic, multicultural american să fie înlocuit cu un stat condus de ‘elita alba’, aşa cum se întâmplă acum mai bine de 200 de ani”, a declarat CTP la Digi24.

Preşedintele american Donald Trump a criticat guvernatorii diverselor state pe care i-a calificat drept ”slabi” şi le-a cerut să adopte măsuri mai dure contra protestatarilor, pe fondul violentelor de stradă înregistrate în ultimele zile în mai multe oraşe din SUA, transmit luni Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

În ultimele zile în mai multe oraşe americane au avut loc demonstraţii, care au degenerat în incendieri şi alte acte de vandalism, în urma incidentului din Minneapolis din 25 mai, soldat cu moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute.

”Trebuie să dominaţi, dacă nu dominaţi atunci vă pierdeţi timpul. Ei vor da peste voi. O să arătaţi ca o mână de nemernici”, le-a declarat Trump guvernatorilor, potrivit canalului de televiziune CBS, care a obţinut o înregistrare audio.

Liderul american a avut o videoconferinţa cu guvernatorii statelor şi cu oficialităţi din domeniul securităţii naţionale. El s-a pronunţat pentru activarea mai multor trupe în capitala federală Washington şi le-a solicitat guvernatorilor să opereze mai multe arestări, potrivit CBS.

Pe de altă parte, fostul preşedinte american Barack Obama a dat publicităţii o declaraţie în care se adresează protestatarilor, cerându-le să ”canalizeze furia noastră justificată într-o acţiune paşnică, eficientă şi durabilă”.

Primul preşedinte afro-american din istoria SUA a subliniat că oamenii trebuie să atragă, inclusiv prin proteste, atenţia publică asupra injustiţiei, dar apoi să traducă această conştiinţă într-o prezentă ridicată la secţiile de vot şi să aleagă ”oficialităţi guvernamentale care sunt receptive la cererile noastre”.

”Valurile de proteste din ţară reprezintă o frustrare evidentă şi legitimă legată de eşecul de decenii în a reforma practicile poliţiei şi sistemul de justiţie penală din Statele Unite”, a afirmat Obama.

Aproximativ 5.000 de soldaţi din Garda Naţională au fost desfăşuraţi în 15 state şi în capitala federală Washington, unde numeroşi demonstranţi s-au comasat în faţa Casei Albe, scandând diverse sloganuri şi aprinzând focuri. Potrivit cotidianului The New York Times, preşedintele Donald Trump a fost dus vineri seara într-un buncăr, în timpul unei manifestaţii similare în faţa reşedinţei oficiale.

Până în prezent, poliţistul Derek Chauvin a fost arestat şi inculpat pentru omucidere involuntară în cazul George Floys. Poliţistul urmează să compara în cursul zilei în faţa instanţei pentru o primă audiere.

Un video filmat pe 25 mai de către un trecător arata cum un agent de poliţie îl ţine la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe gâtul bărbatului, care se plânge că nu mai poate respira. Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce bărbatul ţintuit la pământ încetează să se mai mişte şi pare inconştient.

În august 2014, un tânăr afro-american de 18 ani, Michael Brown, a fost împuşcat de poliţişti la Ferguson, în statul Missouri. Cu o lună înainte, la New York, Eric Garner, un bărbat afro-american, a murit în timpul unui incident cu poliţia. În niciunul dintre cazuri nu au existat puneri sub acuzare contra poliţiştilor implicaţi, bărbaţi albi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri