Caută
Close this search box.

Eclipsă de Soare atăzi. Zonele de pe glob de unde va fi vizibilă

Anul 2020 este unul special din multe puncte de vedere. Este anul pandemiei de Covid-19, este un an bisect, luna februarie având 29 de zile, și este anul în care avem șase eclipse, două de Soare, una inelară și alta totală, și 4 de Lună, toate prin penumbră. Unele au avut loc deja, altele urmează. Spre exemplu, o eclipsă de soare va avea loc în data de 21 iunie 2020. Va fi o eclipsă inelară vizibilă în Africa, în Asia şi sud-estul Europei. Eclipsa va fi parțial vizibilă și din țara noastră.

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 va fi o eclipsă inelară vizibilă și din sud-estul Europei.

În anul 2020, vor fi două eclipse de Soare. Una se va produce pe 21 iunie, fiind o eclipsă inelară, iar cealaltă pe 14 decembrie, fiind o eclipsă totală.

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020 va fi o eclipsă inelară. Zonele vizibile sunt: Africa, Asia şi sud-estul Europei. Astfel, această eclipsă de soare va fi parţial vizibilă și din ţara noastră.

Este eclipsa numărul 36 din seria Saros 137 şi va avea o magnitudine de 0,994. Este cea de-a 15-a eclipsă inelară de Soare din secolul al XXI-lea.

Această eclipsă de Soare se va produce la circa un an după eclipsa de Soare din 2 iulie 2019.

Eclipsa de soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă în Republica Congo. Practic de aici va începe banda în care eclipsa este inelară, la ora 4.47 UTC (ora locală 5.47). Apoi, deplasându-se în direcţia nord-est, fâşia va trece prin teritoriul Republicii Democrate Congo, Republicii Centrafricane, Sudanului de Sud şi de Nord, Etiopiei, Eritreei, apoi de-a lungul părţii de sud a Mării Roşii, apoi va intra în Asia, unde va trece pe teritoriul Yemenului, Arabiei Saudite şi Omanului, apoi de-a lungul apelor din Golful Oman, şi apoi prin Pakistan şi nordul Indiei. Faza maximă a eclipsei este situată nu departe de Joshimath şi de Auli, în districtul Chamoli, în statul himalayan Uttarakhand, în India, în apropiere de graniţa Indiei cu China, potrivit Wikipedia.

În continuare, banda fazei în formă de inel va trece prin China şi Taiwan în Oceanul Pacific, unde faza în formă de inel se va încheia la ora 8:32 minute şi 17 sec (UTC).

Această eclipsă de soare va fi parțial vizibilă și în aproape toată Africa, în sud-estul Europei (inclusiv în România şi în Republica Moldova), în aproape toată Asia, în Indonezia, în nordul Australiei, în partea de nord a Oceanului Indian şi în vestul Pacificului.

Eclipsele de Soare se observă numai din anumite locuri de pe glob, iar faza maximă, de totalitate, se observă doar pe o fâșie lată de 200 km. De aici și raritatea lor, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Astronomii români precizează că eclipsa de soare din 21 iunie 2020 nu va putea fi observată de pe teritoriul României ca eclipsă inelară, ci doar ca eclipsă parţială. Mai exact, discul Lunii nu va acoperi decât o mică porţiune a discului Soarelui, în situaţia în care cerul va fi senin.

Ultima eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră s-a produs pe 20 martie 2015, când Soarele a fost acoperit în proporție de 43% de către Lună.

Astronomii spun că de abia pe 3 septembrie 2081 va avea loc o eclipsă totală de soare vizibilă total de pe teritoriul României.

Pe glob, următoarea eclipsă de soare va fi în data de 14 decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri