Caută
Close this search box.

Granițele se redeschid în Europa. Ce restricții au mai rămas

Începând de luni, majoritatea țărilor europene au început să relaxeze controalele la frontieră, însă unele restricţii sunt în vigoare în câteva state.

Pentru majoritatea țărilor din Europa, controalele la frontieră vor fi mai permisive, după mai bine de trei luni, timp care au fost închise liberei circulații. Însă, Spania va avea granițele închise în continuare.

Spaţiul Schengen, care cuprinde 22 de ţări din UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, permite trecerea frontierelor fără controale, însă acestea au fost în mare parte închise timp de trei luni, cu excepţia traficului de bunuri şi deplasarea lucrătorilor din domeniile esenţiale.

Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, le-a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să ridice controalele interne la frontieră până luni şi să permită redeschiderea graduală spre alte ţări începând din iulie.

Cerința comisarului european a venit pentru a ajuta la salvarea sezonului de vară, parte esenţială a industriei turismului în „Bătrânul Continent”. Indistria turismului din UE, alături de domeniile recreative și cultură, alcătuiest un sector care reprezintă circa 10 la sută din economia UE, iar avantajul financiar este asigurat, în mare, de țările mediteraneene.

Din Islanda şi până în Grecia, multe restricţii pentru cetăţenii din UE şi din Schengen se relaxează de luni, dar asta nu înseamnă o revenire la călătoriile libere pentru cei 420 de milioane de locuitori din Spaţiul Schengen.

De asemenea, Grecia, Franța, Germania și Belgia au convenit de luni libera circulație cu toate țările UE. Cu excepția unor insule, turiștii vor putea ajunge în Spania posibil după 21 iunie.

Grecia impune carantina obligatorie pentru cetăţenii care vin de pe o serie de aeroporturi din opt ţări din UE. Cehia are un sistem bazat pe culori şi interzice intrarea turiştilor din ţări de nivel ‘portocaliu’ şi ‘roşu’, cum ar fi Portugalia şi Suedia.

În ceea ce privește Danemarca, statul nordic va permite accesul turiștilor din Norvegia, Islanda și Germania, însă nu și din Suedia. Singura condiție pentru suedezi este să rezerve cel puţin şase nopţi de cazare.

Croația a dat undă verde turiștilor, măsură pe care a luat-o și Polonia, care va primi cetățeni europeni de sâmbătă. Carantina obligatorie de două săptămâni din Marea Britanie pentru vizitatori înseamnă că şi britanicii vor avea parte de aceeaşi izolare în Franţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri