Caută
Close this search box.

HAOS la Transelectrica. Poliția a descins după o decizie fără precedent luată de cei doi pensionari MAI care conduc compania

Vineri 5 iunie, sediul societății Transelectrica a devenit scena unui conflict între Președintele-director Cătălin Nițu și directorul Augustin Marian Răducu pe de o parte și departamentul juridic al instituției pe de altă parte. Nițu și Răducu sunt pensionari MAI, beneficiind fiecare de o pensie de 3000 de Euro lunar și de un salariu de la Transelectrica ce depășesc 3000 de Euro lunar. Cei doi foști polițiști sunt și prieteni apropiați. Nițu este omul lui Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului și președinte al PNL Sector 3, care l-a și susținut pentru șefia Transelectrica, fostul polițist fiind și membru al Biroului Politic al PNL Sector 3, conform curentul.ro

De când Nițu a fost pus în funcția de președinte-director al Transelectrica, se pare că a început cercetarea disciplinară a tuturor angajaților care critică directoratul instituției sau pun la îndoială deciziile luate de directori. Este binecunoscut cazul unui specialist tehnic care a fost recent sancționat disciplinar pentru că a îndrăznit să comenteze o decizie tehnică cu care el nu era de acord.

După instalarea în funcție, Directoratul a emis o hotărâre care interzice oamenilor să-și mai exprime opiniile pe Facebook și Whatsapp atât timp cât ele contravin celor ale conducerii, justificând această încălcare a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituție și CEDO cu explicația că „Directoratul este îndreptățit să ia hotărâri de directorat”.

Cu toate astea, cineva din instituție a scurs la presă un document despre intenția celor doi pensionari MAI să achiziționeze clădirea din București unde funcționează instituția începând cu anul 2010, urmând să achite unei societăți deținute de trei israelieni suma de 22,5 milioane de EURO. „În plină criză economică, caracatița milițienilor pensionari din fruntea Transelectrica dă un tun de 22,5 milioane de euro pe sediul din strada Olteni. Acest tun dat de conducerea Transelectrica va crește prețul energiei electrice plătit de fiecare cetățean. Precizăm că Transelectrica mai deține în proprietate un sediu imens, în clădirea din Bulevardul Magheru nr. 33, dar este o clădire lăsată intenționat de ani de zile în paragină și care nu se renovează tocmai pentru a se plăti chirie celor de la SC Dagesh Rom SRL pentru clădirea de birouri din stradă Olteni și acum pentru a fi cumpărată cu 22,5 milioane euro.”, a scris ziarul Național în ediția sa de joi, 4 iunie, citat de cei de la curentul.ro. Pe larg AICI.

Joi dimineață, Nițu a strâns într-o ședință fulger directoratul care a decis că, cel mai probabil, una din cele trei doamne de la juridic, Alina Cristiadis, managera departamentului, Sorinela Nicolae și Camelia Oprea, poartă vina scurgerii documentului către ziarul Național. Contrar legii avertizorului public 571/2004, Directoratul a emis o decizie prin care s-a hotărât „sechestrarea și ridicarea tehnicii de calcul” folosite de cele trei juriste.

Decizia este ilegală, avertizorii de integritate care ies sub protecția anonimatului în presă fiind protejați prin Legea 571/2004, la fel ca martorii din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor, respectiv oricine află identitatea avertizorului fiind obligat să o protejeze. Dar decizia directoratului, cum arată curentul.ro, nu este doar ilegală, ci și una de intimidare pentru că la Transeelctrica, fiind o companie de siguranță națională, toată tehnica de calcul din companie este supravegheată în timp real de TeleTrans, chiar și parolele computerelor fiind instalate de IT-iștii TeleTrans.

Vineri când s-au prezentat la serviciu, cele trei juriste au găsit butucul de la birou schimbat nemaiputând intra în birou. Șefa biroului a apelat 112, având o sumă destul de mare de bani lăsată în birou, apelul fiind transferat către Secția 10 de Poliție. Doi polițiști au venit la sediul Transelectrica și după negocieri cu domnul Răducu, amenințător și arogant cu oamenii legii, biroul a fost deschis pentru ca juristele să-și poată lua lucrurile personale. Cu această ocazie s-a constatat că dintr-o pungă cu hănuțe de copil a dispărut plicul cu o sumă importantă de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri