Caută
Close this search box.

În Polonia, se votează pentru alegerea președintelui

andrzej duda

Secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale din Polonia s-au deschis duminică la ora locală 07:00 (05:00 GMT), polonezii urmând să îl desemneze pe şeful statului într-un scrutin care a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19, informează dpa şi AFP.

Foto: facebook

Cu cele mai mari şanse este creditat preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare.

Principalul său contracandidat este actualul primar al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, reprezentant al partidului de opoziţie Platforma Civică (PO).

Printre ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte se află liderul Partidului Poporului, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron, politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak şi jurnalistul Szymon Holownia.

Votul se va încheia la ora locală 21:00 (19:00 GMT), când vor fi publicate rezultatele primelor estimări la ieşirea de la vot.

Din cauza pandemiei de COVID-19, Polonia a decis în final să le permită cetăţenilor să voteze fie tradiţional la secţiile de votare, fie prin corespondenţă, transmite Agerpres. Aproximativ 192.000 dintre cei peste 30 de milioane de polonezi cu drept de vot au optat pentru votul prin corespondenţă.

Potrivit sondajelor de opinie, nu este de aşteptat ca vreun candidat să depăşească în primul tur pragul de 50% din voturi necesar pentru a deveni preşedinte al ţării. Al doilea tur de scrutin, în care foarte probabil se vor confrunta Duda şi Trzaskowski, este prevăzut pentru 12 iulie.A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri