Caută
Close this search box.

Ludovic Orban, despre relansarea economică: Elaborăm o schemă de ajutor de stat care vizează garantarea factoringului şi a leasingului pentru echipamente

guvernul

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că Guvernul elaborează în prezent mai multe scheme de ajutor de stat, acestea vizând garantarea factoringului, a leasingului pentru achiziţionarea de echipamente şi garantarea scontării instrumentelor de plată.

„Suntem în cursul elaborării mai multor scheme de ajutor de stat. Avem o schemă de ajutor de stat care se va derula prin Fondul de Garantare, care vizează garantarea factoringului, garantarea leasingului pentru achiziţionarea de echipamente şi garantarea scontării instrumentelor de plată – cambii, bilete la ordin, tocmai pentru a creşte, să spun, lichiditatea şi susţinerea companiilor, prin diferitele forme de sprijin, practic implicând statul ca garant în foarte multe dintre contractele care se derulează prin aceste instrumente. Deci, repet: factoringul, scontarea biletelor la ordin şi leasingul de echipamente, utilaje”, a spus prim-ministrul, la videoconferinţa „Măsurile pentru relansarea economică a României”, organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

El a menţionat că o altă schemă de ajutor pe care Guvernul o pregăteşte vizează garantarea asigurării creditului comercial.

„Una din marile probleme care le avem în economie – tocmai din cauza faptului că accesul la capital este destul de restrictiv, nu ne putem finanţa de pe bursă, nu ne putem finanţa din sistemul financiar bancar, aşa cum ne-am dori – foarte multe din finanţări se bazează pe creditul comercial, iar aici, dacă intră în probleme de plată una dintre companii de pe lanţul economic, riscă să afecteze multe alte companii. Există companii care asigură, noi vrem dezvoltarea acestui mecanism de asigurare a creditului furnizor, creditului comercial, a creditului între companii, prin garantarea practic şi preluarea unei părţi din posibilele pierderi, tocmai pentru a dezvolta pe scară mai largă acest instrument care funcţionează în relaţiile dintre companii”, a arătat premierul.

Orban a precizat că aceste scheme de ajutor trebuie notificate la Comisia Europeană şi vor putea deveni operaţionale doar după ce va fi primită o aprobare în acest sens. Pe de altă parte, premierul a arătat că, în contextul crizei economice provocate de pandemie, „deschiderea Comisiei Europene pentru a aproba scheme de ajutor de stat este mult mai mare decât era înainte”, iar acest tip de scheme „deja funcţionează în anumite ţări” şi au produs efecte benefice.

Premierul şi-a exprimat convingerea că schema de ajutor de stat IMM Invest va fi un succes. Pe de altă parte, el a arătat că una dintre probleme o reprezintă faptul că foarte multe companii româneşti au capital negativ.

„Suntem într-un dialog permanent cu sistemul financiar-bancar, care a avut o disponibilitate destul de mică de a susţine companiile prin credit. Aici, daţi-mi voie să fac o paranteză: una din marile probleme pe care le avem este faptul că foarte multe companii româneşti au capital negativ, din cauza faptului că nu a existat un interes de capitalizare a companiilor respective. Şi din cauza asta foarte multe IMM-uri româneşti sunt în situaţia în care pot deveni foarte greu bancabile, cu atât mai mult cu cât există condiţii de natură administrativă, plus – să spunem – o complexitate a procedurilor de acordare a creditelor în care situaţia pe care o avem a determinat un nivel de intermediere foarte scăzut, raportat la alte ţări europene. Nu mai vorbesc de bursă. Listarea la bursă a companiilor trebuie să fie un obiectiv fundamental. Pentru orice companie care vrea să se valideze, care vrea cu adevărat să intre în categoria companiilor competitive la nivel regional, poate chiar european, trebuie să aibă ca obiectiv listarea la bursă”, a spus Orban.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri