O echipă de cercetători din Israel a inventat o mască chirurgicală care poate distruge coronavirusul prin intermediul căldurii generate de curentul electric de la un încărcător de telefon mobil, relatează miercuri Reuters.

Procesul de dezinfectare durează aproximativ 30 de minute. Utilizatorii nu trebuie să poarte masca în timp ce aceasta este conectată la încărcător, a atras atenţia profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea Technion din Haifa.

Noua mască este dotată cu un port USB, ce se conectează la o sursă de energie, cum ar fi un încărcător standard de telefon mobil, care încălzeşte un strat interior din fibre de carbon până la o temperatură de 70 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a distruge virusurile.

Potrivit lui Ein-Eli, citat de Agerpres, măştile de unică folosinţă, la mare căutare la nivel mondial în timpul crizei sanitare, nu sunt economice şi nici prietenoase cu mediul înconjurător.

”Ele trebuie să fie reutilizabile şi prietenoase, iar aceasta este soluţia noastră”, a spus el.

Profesor Allon Moses, specialist în boli infecţioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a declarat că o expunere de jumătate de oră la o temperatură de 70 de grade Celsius distruge fără îndoială coronavirusul.

El a atras atenţia, însă, că încălzirea repetată poate ”dăuna hârtiei sau materialului măştii şi distruge în viitor capacitatea acesteia de protecţie împotriva bolii”.

În timpul testelor, prototipul a fost expus la douăzeci de cicluri de încălzire de câte jumătate de oră, fără a fi observat un efect negativ asupra durabilităţii, a precizat Ein-Eli. ”Putem garanta până la câteva zeci de cicluri, fără niciun risc”, a spus el.

Prototipul are aspectul unei măşti sanitare standard N95, cu o valvă în partea frontală şi benzi de susţinere după urechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here