Caută
Close this search box.

”Medicii desculți” din România

Decredibilizarea spitalelor mari și a medicilor deopotrivă este un exercițiu foarte periculos, care ne va costa pe toți.

Nu știm cine ne va trata în viitorul apropiat, dacă medicii pleacă masiv din țară, chiar dacă PSD se laudă că le-a dat salarii mari.

Poate niște ”medici desculți”, ca să luăm modelele Chinei comuniste. Altă șansă nu prea există, câtă vreme societatea actuală nu-i redă doctorului demnitatea și condițiile de a-și face profesia bine.

Termenul de ”medici desculți”, a apărut în Shanghai, în perioada revoluției culturale comuniste chineze. Aceștia lucrau laolaltă cu țăranii în orezării. Din cauza unui deficit major de personal medical, au fost luate persoane cu studii superioare din alte domenii și înscrise la cursuri medicină cu o durată de câteva luni. Cursanții au fost învățați anatomia, bacteriologia, diagnosticul bolii, acupunctura, prescrierea medicamentelor, moșit și puțină pediatrie. Adică mai puțin decât un medic de familie de pe la noi. După ce au terminat ”studiile”, ei au devenit acei ”medici desculți” care acordau asistență medicală ”calificată”. Un milion de astfel de persoane băteau drumurile Chinei prin 1965. Noi, românii, în 2020 avem 1522 de localități fără medic de familie.

Acum, încercările de decredibilizare a medicilor nu mai aparțin presei, cum s-a tot spus, ci chiar instituțiilor statului, care se grăbesc să rezoneze cu opinia publică. Numai că atunci când te referi la un subiect atât de important și delicat, ca medicina, ar fi indicat să fii bine documentat.

Am ajuns la momentul zero, în care statutul și credibilitatea medicului trebuie urgent rezolvate.

Dacă vom continua bagatelizarea acestei meserii sau, mai rău, dacă sănătatea va fi gestionată clientelar și populist, vom intra într-o criză de personal medical calificat fără precedent. Poate ireversibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri