O controversată statuie a exploratorului italian Cristofor Columb a fost demontată în oraşul american San Francisco, după ce protestatarii şi-au exprimat îngrijorarea că aceasta reprezintă un simbol al opresiunii, informează DPA.

Statuia de două tone, ridicată în 1957, a fost demontată joi de Consiliul Municipal după ce a fost vizată de proteste şi de acte de vandalism în ultimii ani, a relatat publicaţia San Francisco Chronicle.

Un oficial local, Catherine Stefani, a numit înlăturarea statuii drept „un pas necesar” într-o declaraţie postată pe Twitter şi a precizat că monumentul reprezintă „fundamentele dureroase” ale istoriei ţării.

„Sclavia, subjugarea şi cucerirea trebuie condamnate de către toţi… statuia reprezenta o versiune fictivă igienizată a istoriei noastre, celebrând omul şi ignorând trauma pe care au cauzat-o acţiunile sale”, a precizat aceasta.

Săptămâna trecută, o statuie a lui Columb a fost decapitată în oraşul Boston, iar o alta, incendiată şi aruncată într-un lac în statul Virginia, transmite Agerpres.

Demonstraţiile Black Lives Matter au izbucnit în numeroase oraşe din Statele Unite, după moartea lui George Floyd, an afro-american neînarmat, care a decedat după ce un poliţist şi-a ţinut genunchiul pe gâtul său timp de peste opt minute, pe 25 mai, în oraşul Minneapolis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here