Caută
Close this search box.

Patriarhul armenilor din Turcia s-a aliat cu Recep Tayyip Erdogan

Patriarhul armenilor din Turcia

Disputa politică începută de Erdogan, care forțează transformarea catedralei Sfânta Sofia din muzeu, așa cum a hotărât Mustafa Kemal Ataturk, în 1934, în moschee, cum doresc susținătorii actualului președinte al Turciei și mare parte din musulmanii turci, a adus o mulțime de elemente surprinzătoare în stabilirea raportului de forțe din jurul politicii Turciei.

Dacă de partea Greciei și a creștinilor ortodocși, care doresc păstrarea statutului actual al marii catedrale și se opun transformării ei în moschee, au venit Statele Unite și, cel puțin la nivel declarativ, Rusia, marea surpriză a fost ca și autoritatea supremă islamică din Egipt, Dar al-Ifta, să ia partea creștinilor greci, confirmând public concepția istorică a acestora despre Sfânta Sofia.

Astfel, Dar al-Ifta a descris într-o declarație publică, dată săptămâna trecută, luarea Constatinopolului de către turci ca ocupație, în loc de cucerire: „Sfânta Sofia a fost construită ca biserică în 537 d.C. și a rămas așa 916 ani până în 1453, când au ocupat otomanii Constantinopolul și au transformat clădirea într-o moschee”.

Chiar dacă această declarație deloc plăcută naționaliștilor turci a fost retrasă, semnalul a fost clar – nu toți suniții se văd obligați să se închine memoriei Califatului otoman, chiar dacă acesta a adus o lungă perioada de glorie pentru Islam, spune Podul.

Lovitura grea încasată de Erdogan din Egipt, în problema catedralei Sfânta Sofia, nu a rămas fără o replică pe măsură dată de Ankara celor care nu doresc transformarea acesteia în moschee. Astfel, sâmbătă, tocmai patriarhul armenilor din Turcia, Sahak II Mashalian, a declarat că susține propunerea oficialilor turci, de a transforma catedrala în loc de cult.

„Sfânta Sofia trebuie deschisă pentru slujire. Fie ca lumea să ne aplaude pacea și maturitatea… Chiar dacă avem credințe diferite, slujim aceluiași Dumnezeu. Sfânta Sofia a fost construită prin munca a 10000 de lucrători, cu un cost astronomic. Și a trecut prin mai multe renovări, dar nu pentru a deveni un muzeu.

Cred că rugăciunile credincioșilor sunt mai potrivite spiritului acestui templu decât turiștii curioși care aleargă de colo colo să prindă câte o fotografie… Nu avem luxul de a ne permite o nouă dispută între Cruce și Semilună. Salvarea lumii este alianța dintre Cruce și Semilună. Acest dar de pace pentru lume se potrivește demnității Republicii Turcia!”, a mai scris patriarhul armenilor din Turcia.

Toate acestea sunt extraordinar de surprinzătoare venind din partea celui de-al 85-lea patriarh armean din Turcia, din partea pastorului bisericii celor împotriva cărora turcii au comis primul genocid al secolului XX. Și asta exact acum, când Consiliul de Stat al Turciei examinează, la ordinul lui Erdogan, cererea de anulare a decretului care a transformat Sfânta Sofia din moschee în muzeu, în 1934, urmând să își anunțe decizia pe 2 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri