Caută
Close this search box.

Ploile au făcut prăpăd în România: 58 de localități, afectate de inundații

Un număr de 58 de localităţi din 16 judeţe au fost afectate de inundaţii în urma precipitaţiilor abundente, pompierii acţionând, în ultimele 24 de ore, pentru evacuarea apei din 25 de case, 346 de curţi, 73 beciuri/subsoluri şi 11 străzi.

Potrivit unui comunicat al IGSU, în contextul valabilităţii avertizărilor hidrologice Cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş, pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi autorităţilor locale, la nivelul judeţelor Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara au fost suplimentate echipajele cu pompieri din turele libere.

Sursa foto: Opinia Timisoarei

Totodată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, în cursul zilei de joi s-a dispus suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Cele 19 motopompe de mică şi mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraş-Severin şi 6 în Timiş) au fost mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinţi, Teleorman şi Olt, în care nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă, precizează IGSU.

O situaţie deosebită s-a produs în localitatea Fârdea, judeţul Timiş, de unde au fost evacuate 8 persoane surprinse de creşterea rapidă a nivelului apei.

Un alt caz similar a avut localitatea Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin, unde 20 de persoane, printre care şi 12 copii, izolate de viitură în 2 locuinţe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană. De asemenea, la nivelul judeţului Caraş-Severin, din 5 localităţi s-au mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane.

Pentru prevenirea unor situaţii de pericol, în judeţul Caraş-Severin, în localităţile Obreja şi Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecţie pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane. Până la acest moment, evoluţia situaţiei nu a impus luarea măsurii de evacuare. Echipaje specializate acţionează pentru consolidarea şi supraînălţarea digului care protejează localităţile, arată sursa citată.

Pentru ca populaţia să adopte măsurile de autoprotecţie, în zonele vizate de atenţionările şi avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 11 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 judeţe – Argeş, Arad, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Hunedoara, Mureş, Satu Mare, Suceava şi Timiş.

Traficul rutier este oprit pe un drum naţional (DN 58 – Caraş-Severin), 3 drumuri judeţene (DJ 131A, DJ 137, DJ 137A – Hunedoara şi a fost temporar afectat pe 9 drumuri naţionale (DN 57, DN 6, DN 68/Caraş-Severin, DN 1R/Cluj, DN 74/Hunedoara, DN 22D/Tulcea, DN 17B/Neamţ, DN 16/Mureş, DN 1F/Cluj) şi 3 drumuri judeţene (DJ 106, DJ 106A/Sibiu şi DJ 242/Galaţi).

La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, se intervine în 2 judeţe (Caraş-Severin şi Cluj) pentru evacuarea apei din curţi şi locuinţe, precum şi pentru consolidarea unui dig de protecţie.

Evoluţia dinamicii din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrului Operaţional National din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor din zonele afectate, transmite Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri