Caută
Close this search box.

PNL revendică şefia ASF, PSD nu s-a decis încă

pnl

Parlamentul trebuie să propună până la sfârșitul lunii iunie șefi pentru cinci instituții importante. PSD, PNL, PRO România și ALDE negociază intens zilele acestea oamenii pe care vor să-i impună la Autoritatatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE), Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Consiliul Legislativ.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru cele cinci instituții expira joi, 4 iunie însă din cauza neînțelegerilor între partide, acesta a fost prelungit cu încă o săptămână. Cel mai probabil vom avea o decizie la finalul lunii iunie, au declarat surse parlamentare.

Este vorba de cinci instituții care au posturi vacante:
ASF – președinte
ANRE – 1 vicepreședinte
– 2 membri
Curtea de Conturi – 1 vicepreședinte – Autoritatea de Audit
– 5 membri
CNCD – 7 membri
Consiliul Legislativ
– 1 președinte secție drept public
– 1 de președinte secție drept privat
Surse parlamentare au declarat că pentru șefia ASF, PSD și PNL s-au înțeles și-l vor nominaliza pe Nicu Marcu. Doritori pentru scaunul de președinte al ASF sunt și senatorii PSD Eugen Teodorovici și Daniel Zamfir, însă nu au susținerea social-democraților.

„Nicu Marcu a candidat pe lista USL, deputat PNL susținut și propus inițial la negocieri de Călin Popescu Tăriceanu și acum este asumat de PNL”, au explicat sursele citate.

Dacă la ASF negocierile s-a încheiat, pentru alte patru instituții nu s-a găsit încă o rezolvare. Situația este incertă la Curtea de Conturi, unde doi grei social-democrați se bat pe postul de vicepreședine la Autoritatea de Audit.

Fostului senator PSD și socru al lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, îi expiră mandatul de simplu membru la Curtea de Conturi și îl dorește acum pe cel de vicepreședinte. Victor Ponta negociază cu PSD pentru a-l susține pe acesta.

Un alt doritor este senatorul PSD și fost al ministru al Economiei, Niculae Bădălău, care și-a depus deja candidatura pentru acest post.

Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că Marcel Ciolacu nu a decis încă pe cine va susține. „Pe de o parte Ciolacu l-ar susține pe Bădălău pentru că are tot interesul ca acesta să facă un pas în spate din conducerea PSD, iar pe de altă parte varianta susținerii lui Ilie Sîrbu îi creeaza o legatură strânsă cu Victor Ponta cu care dorește să facă o alianță parlamentară pentru susținerea moțiunii de cenzură, dar si pe viitor la alegerile locale. Deocamdată, situația nu s-a clarificat”, au explicat sursele citate.

Situația este complicată și la ANRE. Aici bătălia se dă pentru postul de vicepeședinte. În interiorul PSD sunt vehiculate trei nume, președintele comisiei de industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, senatorul Gheorghe Marin și Marian Neacșu. Iulian Iancu nu ar fi agreat de actuala conducere a PSD, iar Marian Neacșu ar fi obținut promisiunea că va fi pus pe un loc eligibil pentru un mandat de deputat.

„Conform negocierilor de până acum Neacșu pare că, pentru moment, va fi propus pentru membru simplu la ANRE și se va mulțumi cu un mandat de deputat. În acest moment cele mai mari șanse pare a le avea senatorul PSD, Gheorghe Marin care e susținut de liderul de la Argeș Șerban Valeca”, au explicat sursele citate.

Un consilier patriarhal, propus pentru CNCD. PSD interesat de șefia Consiliului

Social-democrații caută în continuare doritori pentru Consililul Legislativ unde există două funcții de șefi de secție vacante. Inițial, PSD îi propusese fostului secretar de stat Mariana Moț și lui Toni Greblă, dar aceștia ar fi declinat oferta.

Potrivit surselor HotNews.ro, Toni Greblă este interesat de șefia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, unde ar fi obținut promisiunea PSD că va fi numit. O altă nominalizare interesantă pentru funcția de simplu membru la CNCD este Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal – propunere venită din partea PMP.

Pentru celelalte posturi, negocierile sunt în curs. Cel mai probabil, Parlamentul va nominaliza și numi oamenii pe posturile vacante până la sfârșitul lunii iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri