Caută
Close this search box.

Schimbări majore la sumele pe care le datorăm statului

guvernul

Premierul Ludovic Orban a punctat că, în momentul în care se va decide oficial dacă vor fi adoptate noile măsuri, Guvernul va anunța public acest lucru.

Potrivit declarațiilor făcute de către premierul Orban Guvernul se gândește la o extindere a bazei de impozitare astfel încât infrastructura sanitară să primească un sprijin suplimentar.

În prezent, contribuțiile se calculează pe baza a 12 salarii minime pe economie, iar CASS reprezintă un procent de 10% aplicat la această sumă.

„Sistemul de sănătate are nevoie de bani! Iar cei care cotizează la el sunt prea puţini pentru a susţine cheltuielile de care beneficiază, în fapt, chiar şi cei care nu cotizează”, a declarat premierul Ludovic Orban, luni.

„E nevoie de mai mulți bani pentru sănătate. O să vină foarte mulți bani europeni, dar aici e vorba de încasările curente. Dacă stai și te uiți la încasările din sănătate, vezi că sunt contribuabili mai puțin de 7 milioane, dacă nu mă înșel. E foarte greu să susții un sistem de sănătate în care aproape că nu există nicio diferențiere între contribuabilii la fondul de sănătate, în funcție de contribuția pe care o au. Este clar că aici trebuie dezvoltate asigurările private, trebuie să existe o extindere a bazei de colectare”, a declarat Ludovic Orban.

Cum se calculează contribuția la CASS

Pentru anul în curs, salariul minim brut pe economie a fost stabilit la 2.230 lei. Astfel, plafonul de 12 salarii este egal cu 12 x 2.230 = 26.760 lei.

Procentul de contribuție CASS datorat este de 10% aplicat la baza de calcul. Baza de calcul a CASS 2020 nu poate fi mai mare de 12 salarii minime pe economie, scrie Antena 3.

Următoarele categorii de venituri datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate:

– venituri din activități independente,

– venituri din contracte de activitate sportivă

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală,

– venituri din asocierea cu o persoana juridică,

– venituri din cedarea folosinței bunurilor,

– venituri din activitati agricole, silvicultură și piscicultură,

– venituri din investiții,

– venituri din alte surse,

– venituri din salarii și asimilate salariilor.

Social cass

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri