Caută
Close this search box.

Tudorel Toader susţine că a fost sechestrat ca să dea OUG pe Codurile Penale VIDEO

Tudorel Toader

Tudorel Toader, ministru al Justiţiei, dezvăluie în premieră cum au făcut presiuni uriaşe asupra sa Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă. Ele au fost pentru a emite o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Penal, în sensul reducerii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

De asemenea, liderii PSD şi ALDE i-au cerut amnistie şi graţiere, tot prin ordonanţă de urgenţă.

„În februarie 2017, la Rectorat a venit Varujan Vosganian. Mi-a dat telefon, care ne cunoşteam, este vrâncean, a făcut liceul în acelaşi timp cu mine. A vrut o discuţie cu mine la Rectorat, a spus ‘eu vin în numele alianţei, să vă propună să deveniţi ministru’. Zic ‘lăsaţi-mă să mă gândesc o saptamana’. Bine. Zice, dar dacă da, veniţi la Bucureşti, să vorbiţi cu domnul Tăriceanu, cu domnul de la PSD (Liviu Dragnea n.red.).

Peste o săptămână mă întâlnesc din nou şi spun că eu accept cu două condiţii. ‘Sa nu-mi cereţi să devin membru al unui partid şi să-mi lăsaţi libertatea de decizie’. Eu mi-am făcut iluzia că cu experienţa pe care o aveam, de judecător, voi putea să pun umărul la bunul mers al justiţiei. Mi s-a promis ‘Da’. Am acceptat, am depus jurământul, am devenit ministru. Un lider de partid mi-a propus de trei ori să devin membru de partid, am spus ‘Nu’.

N-am făcut ceea ce dânşii şi-au dorit. Şi-au dorit amnistie şi graţiere, ordonanţa de urgenţă. Afirmaţia că romanii vor un moment T zero, că lumea vrea amnistie, vrea clemenţă. Eu am spus atunci că politica penală nu se face prin ordonanţe de urgenţă, este apanul legiuitorului şi nu competenta Guvernului.

Ce-au mai vrut? Să modifice Codul de Procedură Penală, să preia soluţiile care rezistaseră la CCR. Cu reducerea unui termen de prescripţie, multe le ştim. Era un argument acolo, din moment ce nu a fost criticat la CCR articolul cutare înseamnă că este constituţional. Eu am spus un lucru care am crezut că trece neobservat, că au existat anumite centre de reflecţie. Proiectele de ordonanţe care mi se serveau mie erau gândite şi alcătuite în altă parte. Să nu-mi cereţi să vă spun unde, pentru că gândul v-ar duce la Parlament. Nu va contrazicc dar nu erau doar la Parlament ci şi la cei care dădeau lecţii de moralitate”, a declarat Tudorel Toader, într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu.

„Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori, odată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate la vârful vârfului, eram patru din ţara asta, era şi doamna prim-ministru (Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, Viorica Dăncilă – n.red.). Mi se cerea să promovez ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Penal/Procedura penală, cu ce rămăsese de la CCR.

Şi, eu atunci… patru ore jumate. Era chiar o zi în care eu veneam din străinătate. Eram într-un soi de oboseală, oboseala aia care uneori te întăreşte.

Patru ore am discutat. Argumentul meu a fost: care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin procedura de urgenţă, să reduci termenul de prescripţie a răspunderii penale? Aţi început în Parlament, finalizaţi în Parlament, nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în acel moment mi-am semnat plecarea din guvern, dar ea era inevitabilă”, a mai spus Toader.

Vezi video de la minutul 40.00:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri