Caută
Close this search box.

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, atacă violent noua Strategie Naţională de Apărare a României

rusia

Ambasadorul Rusiei la Bucureşţi, Valeri Kuzmin, şi Moscova atacă noua Strategia Naţională de Apărare a României. Guvernul de la Moscova i-a acuzat pe liderii de la Bucureşti că plagiază şi „nu sunt capabili să gândească independent”, după ce noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru anii 2020 – 2024, adoptată de CSAT, a menţionat comportamentul agresiv al Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia în secţiunea ameninţărilor şi a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, şi anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.

„Vedem că Bucureştiul a început să plagieze şi asta arată ca politicienii romani nu sunt capabili să gândească independent. România contribuie la creşterea tensiunilor şi a instabilităţii în regiune” şi este pregătită „să servească alte scheme de confruntare împotriva Rusiei pe seama propriilor lor interese”, a susţinut Zaharova.

Şi ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, la lansat un atac la adresa României, într-o declaraţie pentru portalul „Veşti din Rusia”. Declararea Rusiei drept inamicul nr.1, în textul Strategiei Naţionale de Apărare pentru perioada 2020-2040, aprobată de CSAT, în condiţiile în care există Tratatul de relaţii de prietenie şi colaborare dintre Federaţia Rusă şi România semnat în 2003, reprezintă un paradox care face parte din procesul de transformare a lumii unipolare într-o lume multipolară, a spus Kuzmin.

”Incontestabil, Tratatul politic de bază ruso-român din 2003 este un document de drept internaţional şi, din punctul de vedere juridic, este mai presus decât o strategie naţională de apărare a unei ţări”, a spus ambasadorul.

„Însă ar fi prematur să comentăm şi evoluăm documentul în cauză, cu atât mai mult este prematur să tragem concluzii în privinţa viitoarei politici a Rusiei faţă de România, atât timp ce documentul încă nu este aprobat de către Parlamentul şi nu a devenit unul oficial”, a mai spus Kuzmin.

„Un lucru pe care putem să-l spune, este că este vorba de un document care reflectă poziţia NATO. Din acest punct de vedere, anumite aserţiuni cu privire la presupusa ‘agresivitate’ a Rusiei (de exemplu, ‘cupola’ de apărare a spaţiului aerian instalat în Crimeea – un sistem pur defensiv, de pe teritoriul rus) sunt lipsite de temei şi nu provoacă decât un zâmbet.

În orice caz, în eventualitatea faptului că Strategia va fi totuşi aprobată, în cele din urmă, aceasta va deveni un obiect de discuţii ale noastre bilaterale”, a ameninţat Kuzmin.

Strategia Naţională de Apărare pentru perioada 2020 – 2040 a fost aprobată recent de CSAT, fiind apoi prezentată de Klaus Iohannis. Strategia urmează să meargă în Parlament, pentru aprobare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri