Caută
Close this search box.

Vela: Guvernul, peste 3 miliarde de lei pentru reacţia rapidă la dezastre

marcel vela

Guvernul a aprobat printr-o hotărâre Nota de fundamentare privind cheltuielile aferente proiectului de investiţii „Viziune 2020”, în valoare de peste 3 miliarde de lei, din care 84,4% sunt fonduri europene nerambursabile.

Proiectul vizează „creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

„Este prevăzut ca şi achiziţie un număr de: 60 de autospeciale de descarcerare, 49 de containere cu echipamente individuale de protecţie, 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare, 276 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 33 de centre de comunicaţii pentru punctele de comandă mobilă medii, 18 autoplatforme, 42 de autospeciale de primă intervenţie pentru lucrul cu apă la înaltă presiune şi hidroperforare, o navă multirol, 3 şalupe multirol şi un centru naţional de răspuns la dezastre unde toţi cei care lucrează în acest domeniu vor avea un centru operaţional de comandă la nivelul Capitalei „, a precizat ministrul Marcel Vela, la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că în aceeaşi sumă este prevăzută şi achiziţia a 12 elicoptere, şi anume „6 elicoptere uşoare, deja, în formă de achiziţie şi livrare” şi „6 elicoptere medii şi grele pentru uscat şi pentru zona maritimă, care sunt în prezent în procedură de negociere competitivă”.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea de a fi pregătiţi pentru a răspunde eficient şi operativ în toate situaţiile de criză, de calamităţi sau oricând este nevoie pentru a proteja viaţa şi bunurile cetăţenilor, astfel că şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul MAI trebuie să fie cât mai bine dotate pentru a face faţă oricăror provocări.

„Astăzi, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care aprobă Nota de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ‘Viziune 2020’ . Este vorba despre finanţarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, inclusiv din bugetul Ministerului Afacerilor Interne. Suma totală este de 3.263.410.000 lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care UE susţine în lei, echivalentul a 2.767.255.000 de lei, reprezintă finanţarea de 84,8%. Cofinanţarea este de 15%, în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2%, de 6.644.000 de lei. Adică, din această sumă extrem de mare pentru o investiţie de o asemenea anvergură, de 3,2 miliarde de lei, 2,7 miliarde sunt susţinute din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri