Caută
Close this search box.

Violeta Alexandru: Greul pandemiei, dus de privați. La stat, salariul a fost întreg la muncă puțină

violeta alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat la Newsweek LIVE că nu a fost corect faptul că mediul privat a fost singurul care a avut de suferit de pe urma crizei create de coronavirus, în timp ce salariile bugetarilor au rămas neatinse.

Ministrul Muncii a precizat că măsura șomajului tehnic, folosit de companiile private pentru a se proteja economic în fața crizei economice create de pandemia de coronavirus, putea fi aplicată și în sistemul public.

„Putea fi pusă în practică, la un anumit moment, măsura șomajului tehnic în sistemul public. Dar momentul a fost depășit și nu a mai fost considerată viabilă.

Dar și eu percep că cel mai greu în această perioadă i-a fost mediului privat. Nu e vorba de prietenii și cunoștințele mele, ci de semnalele primite din spațiul public. Am simțit foarte puternic cum viața unor oameni a fost la limită, disperarea lor a fost foarte mare, pentru că au rămas aproape fără nici un venit.

Inclusiv mici antreprenori, inclusiv persoane care aveau mici business-uri și care aveau cheltuieli și nevoi pe care le-au gestionat cu sacrificii”, a declarat Violeta Alexandru.

Peste 600.000 de persoane din companii private aveau contractele suspendate la finalul lunii mai, din cauza pandemiei de coronavirus, iar pentru alte peste 400.000 contractele de muncă au încetat.

Citește și VIDEO Amenzi de 4 milioane de lei pentru firmele care nu au respectat șomajul tehnic

Ministrul Muncii a menționat că nu desconsideră eforturile depuse de angajații din administrația publică și din instituția pe care o conduce, inclusiv cei din direcțiile și agențiile din teritoriu.

Însă corect ar fi fost ca efortul economic al pandemiei să fie susținut în mod egal de toată lumea.

„Eu vreau să înțelegeți că nu am un război cu sistemul public, nu spun că trebuie să desconsiderăm efoturile celor din domeniul de stat. Sunt oameni care lucrează până seara târziu la Minister și instituții.

Sunt oameni care muncesc foarte mult și ar fi nedrept din partea mea să-i critic. Văd foarte bine ce face fiecare.

Dar, în condițiile în care inițial activitatea s-a redus, în condițiile în care în instituții, în primele săptămâni, nu prea era nimeni prin birouri și activitatea era redusă, nu poți să iei același salariu.

Nu ai cum să ai același venit, doar pentru că ai o stabilitate dată de funcția publică, în condițiile în care muncești mai puțin.

Au fost zile și săptămâni în care activitatea a fost redusă. Nu e vorba de o penalizare. Dar acei oameni stăteau acasă și primeau aceeași bani (ca atunci când veneau la birou – n.r.)”, a arătat demnitarul.

Violeta Alexandru a menționat că ulterior, s-a reluat munca la Ministerul Muncii la nivelul anterior pandemiei, momentul a fost depășit și nu a mai fost oportun să se aplice șomajul tehnic în administrația publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri