Caută
Close this search box.

Virgil Musta: Primul val de relaxare se vede în creşterea numărului de cazuri de COVID

Virgil Musta

Efectele primului val de relaxare se reflectă acum în trendul crescător al cazurilor de COVID-19, explică la RFI medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

„De o săptămână și ceva numărul de cazuri crește, foarte probabil ca o consecință a primului val de relaxare. Eu am totuși credința că, în urma apelurilor noastre, populația va deveni un pic mai responsabilă ca să nu se întâmple…Virusul există în continuare în comunitate. Există această transmitere comunitară.

Dacă nu vom respecta regulile nu vom putea avea relaxarea și starea de normalitate pe care ne-o dorim. Prin aceste reguli populația este protejată.

În momentul când ele nu vor fi respectate și numărul de cazuri va crește, sigur aceste măsuri vor fi mai dure și poate vom ajunge din nou la interzicerea unor activități. (…)

Mai are coronavirusul secrete faţă de Virgil Musta?

Da, mai sunt câteva întrebări pe care și eu mi le pun. Din păcate, posibilitatea de cercetare la noi este redusă. Aș fi foarte tentat să particip la astfel de cercetări să vedem dacă mai poate persista virusul în anumite organe, să dea o boală cronică a organelor respective, fără a fi o boală cronică de plămâni, așa cum suntem noi obișnuiți în cunoștințele actuale.

Aș fi curios să știu dacă există o plasticitate a virusului care să ducă la schimbări frecvente ale agresivității virusului, astfel încât vaccinul să fie mai mult sau mai puțin eficient, ca în gripă.

De exemplu, sunt boli, care, o dată vaccinat, nivelul de anticorpi și eficiența vaccinării rămâne pe 10 – 15 ani. În schimb, în gripă e necesar să ne revaccinăm anual pentru că virusul suferă niște modificări care fac ca anticorpii formați să nu mai recunoastă virusul sau să îl recunoască parțial și să nu protejeze față de acel virus”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri