Caută
Close this search box.

Administrația Prezidențială, precizări despre pregătirile pentru valul doi de Covid-19

Un important consilier de stat din cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale a tras un semnal de alarmă cu privire la valul doi de Covid-19.

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Păun a declarat vineri că pregătirea pentru valul doi al pandemiei de COVID-19 ar trebui să privească două aspecte – pregătirea sistemului sanitar şi a populaţiei.

”Trebuie să existe într-adevăr instrumente pentru a putea realiza aceste deziderate şi într-adevăr modificările legislative cred că sunt esenţiale pentru a oferi autorităţilor posibilitatea de a acţiona în acest sens. Cred că ar trebui să continuăm asigurarea protecţiei personalului medical din prima linie, materialele sunt epuizabile şi trebuie să ne asigurăm că există întotdeauna stocuri pentru orice situaţie. (…) Un rol important îl are testarea şi aici vreau să felicit INSP pentru iniţiativa realizării acelui studiu. (…)”, a declarat consilierul de stat.

Pregătirea pentru valul doi începe ACUM. ”Cred că la fel de important este să pregătim corect şi populaţia. (…) Cred că trebuie să se facă o comunicare onestă şi transparentă, bazată pe dovezi ştiinţifice ca populaţia să capete încredere şi să înţeleagă de ce s-au luat anumite măsuri, de ce s-au luat anumite restricţii impuse de contextul epidemiei”, a afirmat Diana Păun, în cadrul dezbaterii online Pregătirea pentru valul doi începe acum!”.

Potrivit acesteia, atât pregătirea sistemului de sănătate, cât şi pregătirea populaţiei inclusiv în ceea ce priveşte informarea privind „posibilitatea reintroducerii unor restricţii” ar trebui să impună un efort „permanent, consecvent”.

În opinia sa, problema vaccinării este deosebit de importantă, iar unul dintre motivele vaccinării deficitare este informarea insuficientă, dar şi faptul că vaccinurile nu prea ajung în comunităţile vulnerabile.

„Gradul de conştientizare privind importanţa imunizării la nivelul populaţiei este destul de redus”, a spus Diana Păun.

În ceea ce privește pregătirea sistemului sanitar, Diana Păun a declarat ”trebuie să existe instrumente pentru a asigura aceste deziderate”
”Cred că e deosebit de utilă pregătirea unui plan flexibil, adaptabil pentru unitățile de Terapie Intensivă. Vedeți că totdeauna se monitorizează numărul de locuri din secțiile de ATI. S-au făcut eforturi deosebite pentru dotarea lor cu ventilatoare, cu paturi, dar resursa umană este cea mai importantă. Să nu uităm că medicii au lucrat cu motoarele turate la maxim de la începutul pandemiei și e firesc să fie obosiți…Există mari probleme în asigurarea cu personal medical specializat ATI, mai ales pe zonele unde există focare și unde unitățile de Terapie Intensivă sunt pline”, a declarat consilierul Diana Păun, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri