Caută
Close this search box.

Angela Mekel anticipează un eșec al negocierilor privind relația post-Brexit

Cancelarul german Angela Merkel a cerut miercuri Uniunii Europene să se pregătească pentru un eventual eșec al negocierilor cu Londra privind relația post-Brexit, având în vedere că până în prezent s-au făcut progrese ”foarte reduse” în cadrul acestor discuții, anunță AFP și Reuters, citat de Agerpres.

Voi continua să sper la o soluţie bună, dar noi, în UE, trebuie să ne pregătim pentru cazul în care un acord nu va fi încheiat”, a precizat Merkel în fața afirmat Merkel la Berlin în faţa Camerei Deputaţilor, în prima zi a preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene.

Am convenit cu Marea Britanie să intensificăm discuțiile pentru a încheia în august o înțelegere care să fie ratificată până la finalul anului”, dar Uniunea Europeană ”trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca o înțelegere să nu se materializeze”, a completat Merkel, după ce sâmbătă aceasta a tras atenția că ”relațiile noastre vor pierde în intesitate dacă Marea Britanie nu vrea reglementări comparabile cu cele din Europa în materie de mediu, de piaţa muncii sau de norme sociale”.

Uniunea Europeană și Regatul Unit au început luni cinci săptămâni de negocieri intense, care au ca scop obținerea de progrese privind relația post-Brexit și evitatea unui nou scenariu fără acord la finalul acestui an, când se încheie perioada de tranziție post-Brexit.

Negocierile au debutat printr-o întrevedere fizică de cinci zile la Bruxelles, prima din luna martie, când pandemia de COVID-19 a determinat cele două echipe de negociere să se mute în online.

Cele patru runde de negocieri între Regatul Unit și Uniunea Europeană s-au soldat fără un rezultat pozitiv, motiv pentru care ambele părți au convenit, într-o declarație comună, că este nevoie de un nou impuls, sprijinind planurile convenite de negociatori în vederea intesificiării discuțiilor din iulie și crearea celor mai favorabile condiții pentru încheierea și ratificarea unui acord înainte de sfârșitul anului 2020.

Printre punctele de dezacord majore figurează chestiunea garanţiilor de concurenţă echitabilă cerute de UE în materie fiscală, socială şi ecologică, pentru a se evita apariţia unei economii nereglementate în vecinătatea sa.

Premierul britanic Boris Johnson vrea să se ajungă din iulie la un posibil compromis. ”Cu cât vom ajunge mai repede la un acord, cu atât va fi mai bine. Nu există niciun motiv pentru care liniile mari ale unui acord politic să nu poată fi definitivate în cursul verii”, a insistat un oficial britanic.

Această perspectivă a fost totuşi respinsă politicos de statele UE, concentrate pentru moment asupra planului lor de relansare post-coronavirus şi care consideră luna octombrie ca fiind ”momentul adevărului” în privinţa Brexit-ului.

Acela va fi momentul când trebuie să fim pregătiţi să prezentăm un proiect de acord (…) dacă vrem ca el să fie ratificat până la sfârşitul anului”, a explicat negociatorul UE, Michel Barnier, în cadrul unei intervenţii săptămâna trecută la European Policy Center (EPC).

Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri