Caută
Close this search box.

Arafat: Sunt zone în care se respectă regulile doar la control. Parcă toată lumea a înnebunit!

bragadiru

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că există atât zone „în care cu control, fără control oamenii respectă toate regulile”, cât și locuri în care populația se conformează cu măsurile de siguranță sanitară doar în momentul în care sunt verificate de autorități.

România a ajuns la 41.275 de cazuri confirmate de COVID-19 și 2.126 de decese legate de coronavirus, iar ziua de joi a adus un nou record negativ la nivel de îmbolnăviri noi.

„Problema asta e una generală, din păcate. Când vine controlul, imediat suntem perfecți, când pleacă controlul, ne gândim că, gata, dacă au venit astăzi, nu mai vin, putem face ce vrem. Aici intervine responsabilitatea fiecăruia. Am intrat în zone în care cu control, fără control oamenii respectă toate regulile. Sunt zone în care observ că oamenii nu respectă regulile și, poate, când vine controlul sau simt că vine cineva la control, imediat ei cresc aparent măsurile. Dacă află că e un control la vecin, spune că vine la mine, hai să mă pregătesc. Dacă a intrat mașina într-o zonă, că se află, și au apărut oameni care nu par turiști sau așa ceva, spune, da, vine controlul – imediat se află și imediat lucrurile se lasă până trece controlul, după care ne întoarcem la ce am făcut înainte”, a afirmat Raed Arafat.

Întrebat de Tudor Mușat cum ar putea arăta curba epidemică dacă oamenii s-ar lămuri că pandemia de coronavirus „e treabă serioasă” și s-ar conforma cu regulile de siguranță sanitară, Raed Arafat a răspuns: „Este un studiu american la Washington University, Health Data Center, care arată creșterea și arată la un moment măsurile compensatorii. Cele mai importante măsuri sunt masca și distanțarea. Arată foarte clar cum poți să reduci numele deceselor la o treime dacă se respectă (n.r. – regulile), cum poți să reduci impactul foarte semnificativ prin măsurile acestea simple. Noi am asistat recent la un atac fără precedent. Parcă toată lumea a înnebunit ca să convingă de la tânăr, la bătrân să nu poarte mască, să nu respecte regulile, și exact aceste reguli le spun studiile că sunt regulile care într-adevăr pot să rezolve problema și pot să reducă răspândirea, și să ducă la o reducere a numărului cazurilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri