Caută
Close this search box.

Asta-i cea mai tare! De ce primesc pacienții Covid antidepresive, chiar dacă nu au nici urmă de depresie sau anxietate?!

Pacienții bolnavi de Covid-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, primesc antidepresive, chiar dacă au sau nu anxietate. Deși în prospectul medicamentului scrie că nu este recomandat persoanelor care au tulburări severe ale respirației, managerul Spitalului, prof. dr. Carmen Dorobăț, dă asigurări că „Anxiar”, nu dăunează și nu duce la depedență, dar este folosit pentru a preveni stările de nervozitate ale pacienților.

Managerul Spitalului spune că au existat cazuri în care pacienții infectați cu coronavirus au întâmpinat deficiențe respiratorii din cauza stării de nervozitate, așa că, prevenitv, li se administrează antidepresive.

Prospectul medicamentului: Nu utilizați dacă aveți tulburări ale respirației. Ce se răspunde

Având în vedere că prospectul spune că Anxiar nu este recomandat pentru persoanele cu tulburări de respirație, managerul susține că acesta este administrat doar pacienților unde se consideră că este cazul.

„Unii primesc Anxiar, pentru că am avut cazuri în care, din cauza stării lor de nervozitate, au făcut disfuncții respiratorii. Care e problema? Acest medicament este ca Xanaxul, ca și Rudotelul. Nu este antipsihotic, se poate da fără prescripția medicului psihiatru. Se dă la pacienții la care consideră medicul că e cazul. Nu există niciun risc, nu are efecte secundare și nu dă dependență”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

În același timp, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi atrage atenția asupra faptului că medicamentul ANxiar nu provoacă dependență doar dacă este utilizat pentru perioade scurte de timp și în cantități reduse. Astfel, pentru tratementul pe termen lung, este nevoie de consultarea medicului psihiatru.

„Pe o perioadă scurtă de timp, Anxiar nu provoacă dependență. În general, pentru a fi luat în cantități mici, nu este nevoie de prescripția unui medic psihiatru. Se administrează pacienților cu tulburări anxioase, cu tulburări depresive, cu schizofrenie și alte manifestări psihotice. Utilizat pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni, Anxiar poate provoca dependență. Pentru dozele mici, de 1-2 ml., nu există niciun pericol. Pentru tratamentul pe termen lung, se consultă, însă, medicul psihiatru”, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.

Întrebări pentru medici

ȘI ATUNCI DE CE SCRIE ÎN PROSPECT că acest medicament NU SE RECOMANDĂ PERSOANELOR CU TULBURĂRI DE RESPIRAȚIE, cum SUNT SAU POT APĂREA ORICÂND la COVID?

Chiar vă faceți că nu înțelegeți întrebarea? Sunt persoane care nu au luat în viața lor antidepresive, anxiolitice sau diverse calmante (care nu sunt din plante)! De ce vreți să îi obligați la ceva ce poate nu ar face niciodată??!

Iată ce prtobleme și întrebări apar în cazul Anxiar. Citiți aceste rânduri!

Totul este din prospectul oficial:

2.              INAINTE SA UTILIZATI ANXIAR

Nu utilizati Anxiar

–                 daca sunteti alergic (hipersensibil) la lorazepam, la alte benzodiazepine sau la oricare dintre celelalte componente ale medi

daca aveti tulburari severe ale respiratiei;

–                 daca suferiti de probleme de respiratie in timpul somnului (sindrom de apnee in somn);

–                 daca suferiti de boli grave ale ficatului (insuficienta hepatica grava);

–                 daca suferiti de slabiciune musculara severa (miastenia gravis).

Aveti grija deosebita cand utilizati Anxiar

Inainte sa incepeti tratamentul cu Anxiar, spuneti medicului dumneavoastra, daca sunteti intr-una din situatiile de mai jos:

–                 sunteti, credeti ca sunteti sau planificati sa ramaneti gravida;

–                 alaptati, deoarece medicamentul s-ar putea sa treaca in laptele matern;

–                 sunteti o persoana in varsta;

–                 sunteti slabit;

–                 suferiti de o boala a ochiului numita glaucom cu unghi inchis;

–                 suferiti de boli ale ficatului sau rinichiului;

–                 aveti tulburari respiratorii;

–                 aveti tulburari ale coordonarii miscarilor (ataxie spinala si cerebrala);

–                 ati suferit in trecut de alcoolism sau dependenta de droguri;

–                 suferiti in prezent de intoxicatie cu alcool sau medicamente cu efecte inhibitoare asupra sistemului nervos central;

–                 suferiti de psihoze (boli mentale grave);

–                 ati suferit in trecut de depresie – in timpul tratamentului cu Anxiar starea depresiva s-ar putea sa reapara;

–                 suferiti de depresie – Anxiar poate accentua eventualele tendinte suicidare. (N.RED. EXISTĂ OAMENI CARE NU ȘTIU CĂ SUFERĂ DE DEPRESIE ȘI CARE, PRIN URMARE, POT AJUNGE LA ACELE TENDINȚE SUICIDARE!)

(N.RED. Credeți că se dicută TOATE ACESTEA cu medicul care vine și pune medicamentul în farfurioară? NOI NU CREDEM!)

Benzodiazepinele, inclusiv lorazepamul, pot cauza dificultati de respiratie, care pot fi fatale. Benzodiazepinele, chiar dupa prima doza, pot produce reactii alergice severe (vezi pct. 4). In astfel de cazuri trebuie sa apelati imediat la asistenta medicala.

In timpul tratamentului evitati consumul de alcool, deoarece poate potenta efectul sedativ al medicamentului.

La copii, Anxiar trebuie utilizat pe perioade cat mai scurte posibil cu deosebita precautie, fiind necesara o monitorizare atenta.

Daca sunteti in varsta, trebuie sa fiti precauti, deoarece, datorita efectului de relaxare a musculaturii, exista riscul de a cadea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri